Eigen schade-expert gaat niet voor

Getty Images

Als een zelf ingeschakelde schade-expert bij een botsing een hoger schadebedrag vaststelt dan de expert van de verzekering, wil dat niet zeggen dat de verzekering dat hogere bedrag moet uitbetalen. De verzekeraar mag het lagere schadebedrag vergoeden.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In april 2015 reed een auto tegen de geparkeerde auto van de vrouw van de verzekerde. De man schakelde een schade-expert in en deze stelde drie weken later vast dat herstel van de schade 'economisch' niet verantwoord zou zijn. Totaalschade op basis van de dagwaarde zou 8100 euro bedragen. De man liet de auto desondanks repareren voor een bedrag van 7835,71 euro.

Inmiddels had de verzekeraar van de schadeveroorzaker ook een schade-expert in de arm genomen. Deze onderzocht de al herstelde auto in september en presenteerden in december haar bevindingen. Zij concludeerde dat de auto total loss was. Anders dan de eerste schade-expert stelde dit bureau de waarde van de restanten veel hoger vast: 8330 euro in plaats van 4900, waardoor de schade 3430 euro lager was. De verzekeraar keerde dat lagere schadebedrag uit.

Correct en gebruikelijk

De verzekerde stapte naar de Geschillencommissie en eiste het verschil tussen het uitgekeerde bedrag en de schade zoals zijn expert had vastgesteld. Hij had vertrouwd op de uitgevoerde expertise en bovendien had de verzekeraar te lang gewacht met het inschakelen van een eigen expert. Daarom rekende hij erop dat hij 8100 vergoed zou krijgen.

De verzekeraar voerde aan dat de werkwijze van hun schade-expert correct en gebruikelijk was. Hun rapport moet daarom het uitgangspunt zijn. Door zelf opdracht te geven tot schadeherstel heeft de verzekerde het risico genomen dat de herstelkosten niet volledig vergoed zouden worden.

Volgens de Geschillencommissie heeft de eerste schade-expertise niet automatisch voorrang. Nu er twee schadebedragen liggen, moet de verzekerde kunnen aantonen dat het schadebedrag van de verzekeraar onjuist is. Het simpele feit dat een andere expert tot een hoger bedrag komt, is daarvoor onvoldoende. De verzekeraar heeft correct gehandeld, en hoeft het hogere schadebedrag daarom niet uit te keren.
 

Auteur 
Bron 
  • Kifid