Veilig de weg op met een caravan

Getty Images

Nederlandse vakantiegangers gaan massaal met een te zwaar beladen caravan op reis. Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiecheck van de ANWB bij de Belgische grensovergang Hazeldonck. Met deze tips gaat u veilig op weg.

Bij de vakantiecheck voeren de Wegenwacht en caravanexperts van de ANWB controles uit. Hierbij komen verschillende caravans langs die tot wel honderden kilo’s te zwaar zijn beladen. Ook rijden veel caravans rond met versleten banden. Levensgevaarlijk, volgens de ANWB.

Hier moet u op letten

Om veilig met uw caravan de weg op te gaan, moet u deze op de juiste manier beladen. Het eerste waar u op moet letten, is de maximale kogeldruk. Bij de trekhaak van uw auto en de caravan staat aangegeven hoe hoog deze mag zijn. Als de maximale kogeldruk voor uw auto en caravan verschilt, moet u uit gaan van de laagste waarde.

U kunt de kogeldruk meten met een speciale kogeldrukmeter, maar ook kunt u dit door middel van een personenweegschaal doen. Zorg dat de caravan horizontaal staat en meet – bijvoorbeeld door een stuk hout van de juiste lengte te gebruiken – de kogeldruk op de weegschaal.

De juiste belading

De manier waarop u de caravan inlaadt, is erg belangrijk. Let op de volgende punten:

  • Laad zo veel mogelijk zware spullen in de auto.
  • Zorg voor een gelijke verdeling van het gewicht in de caravan. Zowel in de lengte als in de breedte.
  • Zorg dat het meeste gewicht zich rond de as van de caravan bevindt (bij een caravan met de as in het midden).
  • Zet de lading zo veel mogelijk vast: verschuiving door bijvoorbeeld remmen verandert de kogeldruk.
  • Te weinig kogeldruk is ook onveilig: de caravan moet niet naar beneden geduwd hoeven worden als u deze aan de auto koppelt.

Banden

Verkeerde bandenspanning bij een personenauto beïnvloedt hooguit het brandstofverbruik, maar bij een caravan kan het levensgevaarlijk zijn. De juiste bandenspanning is volgens de ANWB bij normale banden zo’n 3 bar.

Veel moderne caravans hebben tegenwoordig c-banden, die ook op lichte vrachtwagens zitten. Deze banden hebben meer draagkracht en zorgen voor een betere wegligging van de caravan. Bij dit soort banden ligt de aanbevolen spanning hoger: tussen de 3,5 en 4,5 bar. Boven de 4,5 bar adviseert de ANWB wel om stalen ventielen te gebruiken. Een te lage bandenspanning zorgt voor meer wrijving met het wegdek en dus meer vrijkomende warmte. Dit vergroot de kans op een klapband.

Let verder op de volgende zaken:

  • Lopen de banden niet aan?
  • Zijn de banden (inclusief de zijkanten) nog in goede staat? Uitdroging komt bij caravanbanden veel voor.
  • Twee verschillende merken banden gebruiken, is niet erg. Zorg er wel voor dat ze even groot zijn en evenveel draagkracht hebben.

Bronnen: ANWB en Caravantrekker.nl

Auteur