Dit is private lease

Getty Images

Geen kostbare verrassingen meer bij een grote of kleine beurt. Dat is één van de voordelen van private lease. Of kun je toch beter zelf kopen, al dan niet met een lening?

Wie zich verdiept in de automarkt stuit ­gegarandeerd op ­private lease aanbiedingen.­ Voor een vast maand­bedrag een spiksplinternieuwe auto, alle kosten inbegrepen. Alleen­ voor de brandstof moet je de porte­monnee­ nog trekken. Afschrijving, verzekering,­ wegenbelasting, onderhoud, schade, banden: over dit alles hoef je je geen zorgen meer te maken.

Maar zoals altijd heeft ook deze ­medaille een keerzijde. Je zult je echt moeten verdiepen in de kleine letters van het leasecontract. De goedkoopste tarieven die je tegenkomt, zijn vaak gebaseerd op een contract van vijf jaar. Hoe korter het contract, hoe hoger het maandbedrag. Het is heel belangrijk om te beseffen dat je er al die tijd aan vastzit. In ­sommige contracten staan ontbindings­mogelijkheden, zoals bij plotselinge werkeloosheid, scheiding of over­lijden. Maar lang niet overal.

Kilometers per jaar

Daarnaast moet je vooraf bepalen hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Dat is soms moeilijk in te schatten, zeker wanneer je vijf jaar vooruit­ moet kijken. Rijd je meer dan ­afgesproken, dan moet je per kilometer bijbetalen. En dat kan in de papieren lopen. Ook hier geldt: check het contract op mogelijkheden om tijdens de looptijd aanpassingen te doen aan de jaarkilometrage. En als je toch aan het lezen bent: kijk dan meteen of je schadevrije jaren blijft opbouwen bij de verzekering. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Wil je uiteindelijk toch een eigen auto, dan is het fijn als je die extra schadevrije jaren kunt meenemen.

Flink wat geld

Het voordeel van een eigen auto is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het aantal kilometers. Daar staat tegenover dat je zelf verantwoordelijk bent voor alle onderhoud, schade en vaste kosten. En afschrijving. Dit is een aardige kostenpost als je een paar jaar met een auto rijdt.

Ander puntje is: je hebt flink wat geld nodig als je een auto tot bezit wilt maken. Dat betekent een flinke hap uit het spaargeld nemen en daarmee ook een hap uit een mogelijke buffer voor mindere tijden.

Een lening is een andere optie, maar hierbij geldt dat je – net zoals met private lease – voor langere tijd een financiële verplichting aangaat. Iets om rekening mee te houden.

Daar komt bij dat zowel private lease als een lening aangemeld worden bij het BKR. Dit is van invloed op het aangaan van andere financiële overeenkomsten, zoals een hypotheek. De leenruimte kan zo vele duizenden euro’s lager uitvallen dan je ­misschien op basis van je inkomen zou verwachten.

Een voordeel van kopen met behulp van spaargeld of een lening (of een combinatie ervan) is dat je makke­lijker kunt handelen: afdingen op de prijs omdat je in één keer betaalt. ­Bovendien is het eenvoudiger om bij de koop meteen je auto in te ruilen.

Rente en schade

Over een lening betaal je rente. De uiteindelijke optelsom van aflossing en rente valt daardoor hoger uit dan wat een auto nieuw kost. Daar komen alle onderhoudskosten, vaste kosten en brandstof nog bij. Toch kan het werken met een lening bij wat rekenwerk goedkoper uitvallen dan private lease. Vooral wanneer je een goed inruilbedrag voor je inruiler krijgt, waardoor het te financieren deel lager uitvalt.

Rij je je gefinancierde (of uit eigen­ geld betaalde) auto total loss, dan kan dat financieel gezien ook een flinke tegenvaller zijn. Ervan ­uitgaande dat je bij een nieuwe auto een allriskverzekering afsluit, krijg je natuurlijk wel geld terug. Maar hoe ouder de auto, hoe meer dit ­mogelijk scheef loopt met het nog af te ­betalen leningdeel. Bovendien: je ­no-claimkorting wordt lager wanneer je ­aanspraak maakt op je verzekering.­ Dus ook hiervan lopen de kosten dan op.

Financieel adviseur

Of private lease bij je past, of dat je liever gaat voor een lening of eigen­ geld, dat blijft een persoonlijke keuze.­ Maar neem het niet te lichtzinnig op en let altijd op de verplichtingen die je aangaat en de gevolgen die dit kan hebben. Lees altijd alle voorwaarden goed door en vraag ­jezelf af of je het geld kunt missen. Zet eens op een rijtje wat dat aantrekkelijke lage maand­bedrag betekent over een langere periode en ten opzichte van zo’n dure eigen­ ­aanschaf. Een gesprek met een ­financieel adviseur kan wat dit ­betreft heel verhelderend werken.

Je zult je echt moeten verdiepen in de kleine lettertjes van het leasecontract.

Auteur