Vrolijk voorjaarsbesparen met Marieke

Getty Images

Marieke Henselmans geeft bespaartips voor een vrolijk en opgeruimd leven.

 

1: Veel papier kan best weg

Administratieve chaos ontstaat vaak doordat mensen te véél bewaren. Privé-administratie hoort in één of twee ordners te passen. Ga vooruitlopend op de belastingaangifte  eens lekker sorteren.
Wél bewaren:
- hypotheekpapieren plus berichten van de laatste twee rentewijzigingen;
- huurcontract plus berichten van de laatste twee huurverhogingen;
- energie en water: eindafrekeningen van de afgelopen twee jaar (handig voor overstappen)
- verzekeringen: polis bladen van de afgelopen twee jaar;
- belasting: aanslagen van de afgelopen vijf jaar, gegevens van toeslagen en bonnen van zaken die mogelijk afgetrokken mogen worden, plus - garantiebewijzen, voor zover ze nog gelden, plus bijbehorende aankoopbewijzen.

2: Weggooien? Mooi niet

Vroeger was repareren heel gewoon. Vervolgens werd het door hoger arbeidsloon vaak efficiënter kapotte spullen te vervangen. Martine Postma begon in 2007 het eerste Repair Cafe, inmiddels zijn er 772 alleen in Nederland. Kijk op de site repaircafe.org naar een cafe bij jou in de buurt, waar en wanneer vrijwilligers gratis helpen spullen te repareren. Heel vaak lukt het!

3: Vrolijke schoonmaak

Voorjaarschoonmaak? Kijk niet naar die voorjaarsaanbiedingen van belachelijk dure schoonmaakmiddelen. Vroeger had je er maar drie soorten: zand, zeep en soda. Soda en zeep kunnen nog steeds goed dienen. Ze zijn goedkoop en belasten het milieu niet. Kies schoonmaakmiddelen waarvan de fles een kleine opening heeft. Vaak kiep je zonder na te denken een veel te grote scheut in de emmer.

4: Maak zelf ruitenreiniger

Een spuitfles Glassex of soortgelijke ruitenreiniger kun je als hij leeg is bewaren en zelf navullen met een mengsel van water, een tiende deel schoonmaakazijn, een tiende deel spiritus en wat voordelig afwasmiddel. Werkt net zo goed bij het schoonmaken van ramen en spiegels, en is veel goedkoper.

5:  Kluisje te huur

Steeds meer bankfilialen sluiten en scherpen de voorwaarden voor het huren van een kluisje aan of stoten deze service af. Bedrijven als De Nederlandse Kluis springen erop in. Voor minder dan € 200 per jaar huurt u in bijna alle grote steden een kluisje en is de inhoud afhankelijk van de grootte van de kluis tot een bepaald bedrag verzekerd.

6:  Zomertijd!

In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart gaat om twee uur 's nachts de klok een uur vooruit. In Nederland besparen we vanaf dat weekend miljoenen aan energiekosten, tot het moment dat het weer wintertijd wordt. De besparing wordt vooral gerealiseerd doordat mensen in de zomertijd de verlichting later aandoen. Dit scheelt niet alleen in de kosten van energie, het is ook beter voor het milieu omdat er minder CO2 wordt uitgestoten.

7: Aftrek zorgkosten

Bepaalde zorgkosten, die aan voorwaarden moeten voldoen, mag u aftrekken. Soms mag u ook de kosten aftrekken die voor anderen zijn gemaakt. Kijk op de site van de belastingdienst onder de zoekterm ‘’aftrek zorgkosten’, daar staan de voorwaarden en rekenmodules.

8: Paleis voor een prikkie

De niet onbemiddelde levensgenieters Frank en Rogier geven in dit realityprogramma van SBS6 elke aflevering een huis (van mensen die het niet breed hebben) een make-over. Ze doen dat met een beperkt budget en zoeken vooral in lokale kringloopwinkels. De inspirerende en hartverwarmende afleveringen zijn terug te zien op de site van SBS6.

Nog meer besparen? Kijk op http://rechtopgeld.nl/bespaarboeken/index.php