Behandelmethoden borstkanker

Wat is er mogelijk?

Getty Images

Een operatie, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie… Er is een heel gamma aan behandelingsmethoden als u de diagnose borstkanker hebt gekregen. Hieronder zetten we verschillende opties op een rij.

U heeft te horen gekregen dat u borstkanker heeft. Wat een dreun. Uw leven komt op zijn kop te staan. De komende tijd zal bijna alles draaien om de behandeling van uw ziekte.[ITEMADVERTORIAL]


Genezing of verlichting

Allereerst zal de arts met u doornemen wat voor u het beste plan van aanpak is. Dat hangt helemaal af van uw persoonlijke situatie. Van het type borstkanker bijvoorbeeld en van de mate waarin de ziekte zich heeft verspreid naar andere delen van uw lichaam.

Bij veel patiënten is er kans op genezing. Het doel van de behandeling is dan om de tumor uit de borst te verwijderen en de achtergebleven kankercellen te vernietigen.

Helaas kan niet iedereen genezen worden. In dat geval moet de behandeling het leven verlengen en de kwaliteit van leven zo goed mogelijk houden. Dat gebeurt onder meer door de groei van de uitzaaiingen af te remmen.

Operatie

In veel gevallen is een operatie de eerste stap in het behandelingstraject. Daarbij zal de chirurg de tumor zo volledig mogelijk weghalen. Als het maar even kan, probeert hij uw borst te sparen. Of dit kan, hangt af van de grootte van uw borst en van het gezwel.

Stel bijvoorbeeld dat de tumor erg groot is in verhouding tot uw borst, dan is een borstsparende operatie (een lumpectomie) niet mogelijk. Hetzelfde geldt als u meerdere tumoren in je borst hebt zitten. Dan wordt een borstamputatie (een mastectomie) noodzakelijk.[PAGEBREAK]In de afweging wordt ook uw persoonlijke voorkeur meegenomen. Sommige vrouwen vinden het een prettiger idee om hun hele borst weg te laten nemen. Anderen hopen juist hun eigen borsten te kunnen houden. Omdat een amputatie vaak als een verminking wordt ervaren, kiezen veel patiënten later voor een borstreconstructie.

Bij een operatie worden ook de lymfeklieren uit uw oksel verwijderd. Via de lymfeklieren kunnen kwaadaardige cellen zich namelijk verspreiden. Uw arts zal bekijken of de klieren 'schoon' zijn of niet. Dat zegt veel over verdere uitzaaiingen. Op basis van dit resultaat bepaalt hij hoe de rest van uwbehandeling eruit moet zien.

Bestraling

De meeste vrouwen worden op een bepaald moment bestraald. Bestraling wil zeggen dat er sterke röntgenstralen gericht worden op de plek waar de tumor zit. Die stralen maken de kankercellen kapot. Na een borstsparende operatie krijgt u altijd een bestralingskuur, maar ook na een amputatie kan dit nodig zijn.

Als u uitzaaiingen in de rest van uw lichaam hebt, krijgt u de bestraling op de plekken waar u last heeft. Dan gaat het om het verminderen van de klachten (pijn), niet om genezing.

Chemotherapie

Bij chemotherapie krijgt u een behandeling met medicijnen: cytostatica. Die remmen de celdeling en vernietigen de kankercellen in uw lichaam. Er zijn allerlei soorten cytostatica en u kunt ze per infuus, injectie en tablet toegediend krijgen.

Meestal krijgt u uw medicijnen, volgt er daarna een rustperiode van een paar weken en krijgt u daarna opnieuw een chemokuur. Zo gaat dat gedurende een paar maanden tot een half jaar door. Veel patiënten zijn bang voor de zware bijwerkingen, zoals misselijkheid, overgeven, vermoeidheid en haaruitval. Voor sommige vrouwen is de behandeling inderdaad erg zwaar, bij anderen vallen de bijwerkingen mee. In ieder geval zijn er tegenwoordig goede medicijnen die de misselijkheid onderdrukken.

Hormoontherapie

Borstkliercellen hebben de hormonen oestrogeen en progesteron nodig om te kunnen groeien. Die hormonen worden vooral in de eierstokken gemaakt en kleven aan de borstkliercellen vast op de zogenaamde receptoren. Soms hebben borstkankercellen ook van die receptoren. Dan zorgen oestrogeen en progesteron ervoor dat de tumor harder kan groeien.

Het is dus zaak om de aanmaak van deze hormonen te verminderen. Dat kan via speciale medicijnen: hormoonpreparaten. Soms wordt er gekozen voor het weghalen van de eierstokken. Als dat gebeurt wanneer u nog menstrueert, komt u vervroegd in de overgang.

Niet alle borstkankercellen zijn hormoongevoelig. Dat betekent dat niet iedereen in aanmerking komt voor hormoontherapie.

Immunotherapie

Borstkanker kunt u ook behandelen met de antistof trastuzumab. Die antistof versterkt uw afweersysteem en valt de kankercellen aan. Trastuzumab hecht zich aan een bepaald eiwit dat aan de buitenkant van kankercellen zit. Zo zorgt het ervoor dat de tumor niet meer kan groeien.

Niet alle kankercellen hebben dit eiwit en dus is de behandeling niet voor iedereen geschikt. Bovendien is het medicijn (merknaam Herceptin) extreem duur. Ook om die reden wordt het niet altijd gegeven.

Auteur