Collectieve schadevergoeding gaat niet werken

Getty Images

Als veel mensen schade leiden, bijvoorbeeld door een aardbeving, ziekmakende medicijnen of ondeugdelijke beleggingen, dan moet ieder slachtoffer zelf naar de rechter stappen voor een schadevergoeding. De minister heeft voor deze gevallen een wetsvoorstel gemaakt dat collectieve schadevergoeding mogelijk maakt, maar in de praktijk zal dat niet gaan werken.

Dat zegt de Raad voor de rechtspraak in een reactie. De Raad vreest dat langdurige en kostbare rechtszaken haast onvermijdelijk zullen worden, omdat er zoveel eisen aan de procedure zijn verbonden. Het kan zelf leiden tot ongewenste situaties, zoals ‘blackmail settlement’, waarbij de aangeklaagde partij betaalt om van het gezeur af te zijn. Ook uitrookscenario’s zijn ongewenste mogelijkheden, waarbij de eisers op zulke hoge kosten worden gejaagd dat ze de juridische strijd opgeven.

Onwerkbaar

De Raad vindt de procedures ook onwerkbaar. Belangenorganisaties van gedupeerden moeten aan allerlei eisen voldoen. De rechter moet dat toetsen, maar volgens de Raad kan de rechter dat niet. Ook krijgt de rechter te weinig instrumenten om een regeling vast te stellen als de partijen niet tot een overeenstemming komen over de schadevergoeding. Dat kan leiden tot een langdurige gevecht dat op niets uitloopt. De Raad adviseert dan ook om een andere procedure op te stellen.

Uw inboedel goedkoop verzekeren? Vergelijk en stap over>>

Auteur