Geldkwesties december 2014

Getty Images

Kleinkind bij oma laten intrekken, loopt haar AOW gevaar? Het onterven van uw zoon, hoe gaat dat in zijn werk? Het antwoord op deze en andere vragen vindt u in de geldkwesties van december.

Kapotte tweedehands auto

Ik heb vijf maanden geleden een vijf jaar oude auto gekocht bij een dealer. Nu blijkt de versnellingsbak kapot. Wat zijn mijn rechten?

Het uitgangspunt is dat u recht hebt op een deugdelijk product, ook bij een tweedehands auto. De dealer is verplicht om u goede informatie te geven over de kwaliteit van de auto. Aan de andere kant hebt u als koper een onderzoeksplicht, dat wil zeggen dat u moet controleren of de auto goed is, bijvoorbeeld via een aankoopkeuring. U kunt het beste teruggaan naar de dealer en er proberen samen uit te komen.

Heeft hij u verkeerd voorgelicht, dan hebt u recht op een gratis reparatie of een andere auto. Is de versnellingsbak kapotgegaan door uw rijstijl, dan hebt u geen recht op een gratis reparatie of andere auto. Hebt u de tweedehands auto gekocht bij een Bovag-dealer, dan hebt u zes maanden garantie als de auto duurder was dan €4500 of duurder dan 35 procent van de nieuwprijs.

Ik wil m’n zoon onterven

Ik heb alle contact met mijn zoon al jaren geleden verloren. Ik wil hem daarom onterven. Als ik dat doe, wie erft er dan?

Dat kunt u volledig zelf bepalen. Het kunnen uw andere kinderen zijn, familieleden, vrienden of een goed doel. Het onterven van uw zoon moet u in uw testament regelen en in één moeite door kunt u in datzelfde testament laten vastleggen wie uw erfgenamen zijn. Denk eraan dat uw onterfde zoon altijd recht houdt op zijn legitieme portie. Dat is de helft van wat uw zoon normaal gesproken zou erven. Hij krijgt dit niet automatisch, maar moet dit binnen vijf jaar na uw overlijden zelf claimen.

Eigen risico

Ik ben in november geholpen voor staar aan mijn ene oog. Komende januari kan ik in het ziekenhuis terecht voor een operatie aan het andere oog. Zo ben ik tweemaal mijn eigen risico kwijt. Mag dat?

Ja. De eerste en tweede ­operatie zijn twee verschillende ingrepen, die in twee verschillende jaren zijn uitgevoerd. Voor iedere ingreep geldt een eigen risico. Achteraf had u beter de operaties in januari en maart kunnen laten verrichten. Dan had u twee operaties in één jaar gehad en was u eenmaal het eigen risico verschuldigd.

Kleinkind bij oma op kamers

Mijn zoon wil voor zijn studie bij zijn oma gaan wonen. Zij is alleenstaand. Loopt haar AOW gevaar?

Ja. Als uw moeder en uw zoon meer dan de helft van de tijd in dezelfde woning verblijven én als zij de kosten van het huishouden met elkaar delen of voor elkaar zorgen, dan beschouwt de SVB dat als samenwonen. Ook als het gaat om een grootmoeder en haar kleinzoon. Dat betekent dat uw moeders AOW verlaagd wordt van een AOW voor alleenstaanden (70% van het netto-minimumloon) naar AOW voor gehuwden (50% van het minimumloon).

U kunt dit voorkomen door uw zoon ‘op kamers’ te laten gaan bij zijn oma, op een vergelijkbare manier en tegen vergelijkbare voorwaarden als bij een hospita. Dat betekent dat uw zoon een kamer huurt tegen een reële prijs met een huurcontract, en dat er twee gescheiden huishoudens zijn. De SVB heeft voorbeeldcontracten voor huur en voor kostgangerschap. Als u deze gebruikt, blijft uw moeder AOW voor alleenstaanden ontvangen.

Recht van overpad

Ik wil een huis kopen. De oude eigenaar had het recht om via de oprit van de buren achterom te gaan. Als ik het huis koop, kan ik dan als nieuwe ­eigenaar hetzelfde recht van overpad krijgen?

Dat ligt eraan. De eigenaar van de grond kan het recht van overpad (het recht om gebruik te maken van – een deel van – de grond van iemand anders) in een notariële akte hebben vastgelegd. Als dit recht als een erfdienstbaarheid in de akte staat vermeld, dan kan de buurman u het recht niet ontzeggen om via de oprit achterom te gaan.
Erfdienstbaarheden kunnen niet alleen per akte, maar ook door verjaring ontstaan. Hiervoor staat een termijn van twintig jaar. Als de oude eigenaar meer dan twintig jaar gebruikmaakte van de oprit, is het goed mogelijk dat het recht van overpad ook voor u geldt.

Ook kan er sprake zijn van een persoonlijke afspraak tussen de oude eigenaar en de buren. In dat geval moet u als nieuwe eigenaar ook een persoonlijke afspraak maken met de buren. Informeer daarom goed bij de oude eigenaar en de makelaar hoe de vork precies in de steel zit. U kunt ook de buren benaderen. Dat is sowieso verstandig, want ook als u in uw recht staat, is een burenruzie natuurlijk geen goed begin.

Huurtoeslag en vermogen

Ik wil graag een huurtoeslag aanvragen. Mijn vermogen ligt boven de grens. Daarom heb ik een deel van mijn spaargeld ondergebracht in groen­beleggingen die zijn vrijgesteld in box 3. Volgens de Belastingdienst krijg ik toch geen huurtoeslag. Klopt dat?

Ja. De vrijstelling voor groenbeleggingen inbox 3 betekent dat ze niet meetellen voor de vermogensrendementsheffing. U hoeft er dus geen belasting over te betalen. Voor het bepalen van uw vermogen voor de huurtoeslag tellen groene beleggingen ­gewoon mee.

Executeur benoemen

Ik wil een buitenstaander tot executeur benoemen. Is het voldoende als ik dat op papier zet en het aan mijn kinderen meedeel?

Nee. Het aanwijzen van een executeur moet u via uw testament doen. U moet dus naar de notaris om dit te regelen.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine