'Eetvolgorde kan helpen bij diabetes type 2'

Getty Images

De volgorde waarin obese mensen met diabetes type 2 hun maaltijd eten, kan invloed hebben op het niveau van hun bloedsuiker. Als ze eiwitten en groenten voor de koolhydraten eten, lijken zowel het bloedsuikerniveau als het insulinelevel na de maaltijd lager te zijn.

Een klein onderzoek uitgevoerd door het Weill Cornell Medical College in New York City laat dit zien. "We zijn altijd op zoek naar manieren om mensen met diabetes te helpen bij het verlagen van hun bloedsuikerspiegel," aldus onderzoeker Louis Aronne. "We vertrouwen hierbij vooral op geneesmiddelen, maar het eetpatroon is ook een belangrijk onderdeel van dit proces. Helaas blijft het lastig om het eetpatroon van mensen te veranderen."

Verandering is lastig

Volgens de onderzoeker is het, ondanks dat koolhydraten de bloedsuiker verhogen, voor veel mensen lastig om een koolhydraatarm voedingspatroon vast te houden. "Ons onderzoek geeft een gemakkelijkere manier om zowel de bloedsuiker- als insulineniveaus te controleren. En dat is belangrijk voor diabetespatiënten, want op de lange termijn kan een te hoge bloedsuikerspiegel leiden tot ernstige complicaties waaronder hartziekten."

Onderzoek

Bij dit onderzoek waren 11 obese mensen met diabetes type 2 betrokken. Ze gebruikten allen het diabetesmedicijn metformine en kregen tijdens het onderzoek een typische westerse maaltijd bestaande uit groenten, eiwitten, koolhydraten en vet. In dit geval was het kipfilet, gestoomde broccoli met boter, een tomatensla met dressing, ciabattabrood en sinaasappelsap.

De deelnemers kregen deze maaltijd twee keer voorgeschoteld. De eerste keer kregen ze de opdracht om de koolhydraten eerst te nuttigen, gevolgd door het eiwit, groenten en vet 15 minuten later. De onderzoekers controleerden het bloedsuikerniveau van de deelnemers zowel voor als 30, 60 en 120 minuten na de maaltijd.

Een week later werd dit proces herhaald. Dit maal moesten de deelnemers de groenten, eiwit en vet eerst eten. De koolhydraten mochten pas 15 minuten daarna. De pieken in de bloedsuikerspiegel waren na deze maaltijd beduidend lager: 29 procent na 30 minuten, 37 procent na 60 minuten en 17 procent na 2 uur. Ook de insulineniveaus waren aanzienlijn lager.

Simpel advies

"In plaats van patiënten te verbieden om koolhydraten te eten, kunnen artsen hen wellicht adviseren om de eetvolgorde te veranderen," vertelt Aronne. Het betreft een kleinschalige studie en vervolgonderzoek is noodzakelijk, maar de onderzoekers zijn positief. "Het is een simpele verandering, die mogelijke langdurige effecten heeft op de gezondheid."<

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care.

Bron 
  • WebMD