Computertip: Gratis internetbellen met Skype

Met Skype kunt u via de computer anderen bellen. Dat is gratis als u naar andere Skype-gebruikers belt. U kunt tegen betaling ook reguliere telefoonnummers bellen. Als u gedurende het Skypen de webcam gebruikt, kunt u elkaar tijdens het bellen zien. Ideaal voor familie in het buitenland.

Benodigdheden

Om te skypen hebt u uiteraard een computer met internetverbinding nodig. Het programma Skype moet op uw pc staan. U kunt het gratis downloaden van de Software-pagina van SeniorWeb.

Daarnaast hebt u een headset nodig, een combinatie van een koptelefoon en een microfoontje. Dit is overigens niet de enige mogelijkheid: er bestaan speciale Skype-telefoons die lijken op een normaal telefoontoestel. Ook zijn er mensen die een webcam gebruiken waarin een microfoon zit verwerkt. In dit artikel gaan we uit van een headset. Die heeft twee stekkertjes, eentje voor de koptelefoon en eentje voor de microfoon. In uw computer zitten daarvoor aansluitpunten.

Stap 1: Skype starten
Na installatie zal Skype bij de meeste gebruikers automatisch opstarten als Windows begint. Het staat dan in het Systeemvak, het vak naast het Windows-klokje rechtsonder in uw beeldscherm. Skype gebruikt een pictogram van een wit wolkje.

  • Dubbelklik op het wolkje om het programmavenster te openen. U kunt dat uiteraard ook starten via het Startmenu.
  • U ziet het aanmeldvenster. Daar moet u uw Skype-naam en wachtwoord ingeven. Bij de installatie van Skype hebt u deze naam gekozen. Als u die bent vergeten, dan kunt u klikken op het zwarte driehoekje rechts van de Skypenaam. Mogelijk verschijnt nu uw naam.
  • Typ uw wachtwoord in en klik op Aanmelden. In dit venster kunt u ook aangeven of u wilt dat Skype automatisch start tegelijk met Windows.

Missing media-item.

Stap 2: Skype instellen
De eerste keer dat u Skype gebruikt moet u eerst alles instellen. Daarvoor ziet u in het linkerdeel van het venster drie mogelijkheden:


  1. bekijken wat u met Skype kunt doen
  2. het geluid instellen
  3. contactpersonen importeren

Missing media-item.

Stap 3: Geluidsprekers testen
We beginnen met het geluid instellen. Klik daarvoor op de knop met de afbeelding van de koptelefoon.

Er volgt een controlescherm. In het linkerdeel staat een knop om de luidsprekers of de koptelefoon te testen. In het midden staat een knop om de microfoon te testen en rechts een knop om de videoverbinding te testen als u een webcam gebruikt.

We testen bijvoorbeeld de luidsprekers door op de betreffende knop te drukken. U krijgt dan een venster te zien met wat gegevens over uw luidsprekers (of koptelefoon) en een groene knop. Als u de groene knop aanklikt, dan wordt er een geluid afgespeeld. U moet dan aangeven of u het geluid goed kunt horen. Als u op Ja klikt, dan gaat het testprogramma verder om de andere onderdelen te controleren.
Missing media-item.

Stap 4: Microfoon testen
Nu wordt het geluid getest. U zegt iets in de microfoon en als de groene balk uitslaat, dan kunt u op Ja klikken. De verbinding is dan goed.

Missing media-item.

Stap 5: Een testgesprek voeren
Nu kunt u een testgesprek voeren. Als u een webcam gebruikt, dan kunt u de instellingen voor een videogesprek testen. Bij het testgesprek krijgt u meteen te zien hoe een gesprek voeren in zijn werk gaat. Het is handig dit uit te proberen. Als u dat wilt, klik dan op de knop Voer een testgesprek.

U ziet links de fictieve contactpersoon echo123 staan. Klik op de naam om verder te gaan met uw testgesprek.

U ziet nu de instructies om de fictieve persoon te bellen. Klik op de groene knop Bellen. Er volgt nu een automatische verbinding met een Engelstalig testprogramma. Dat zal u in het Engels welkom heten. Wanneer de stem vervolgens zwijgt, is het de bedoeling dat u een boodschap inspreekt. Zeg bijvoorbeeld “Hallo, dit is een test, kun je mij goed horen?”. Wacht even af en na een tijdje wordt uw boodschap weer afgespeeld. Als u uzelf goed kunt horen, dan is de verbinding in orde. De ‘stem’ zal het gesprek daarna stoppen. Klik linksonder op Welkomstscherm om terug te gaan naar het instellingsvenster.

Missing media-item.

Stap 6: Contactpersonen toevoegen
Klik op de knop met het plaatje van een vergrootglas om contactpersonen te zoeken of te importeren. In het linkerdeel kunt u uw contactpersonen doorzoeken en kijken of ze ook Skype gebruiken. In het rechterdeel kunt u een naam opgeven en zoeken naar een persoon.

Bij het zoeken naar personen kunt u een naam of trefwoord intypen. Als u een bekende vindt, dan kunt u die toevoegen aan uw contactpersonen via het zoekscherm en de knoppen onder de resultatenlijst.

Als u iemand toevoegt, dan kunt u die persoon een boodschap sturen dat u met hem of haar wilt Skypen. Hij of zij moet daarvoor toestemming geven, dus u accepteren als contactpersoon.

Missing media-item.

Stap 7: Contactpersonen bellen
De toegevoegde personen komen in uw lijst met contactpersonen te staan. Als er bij hun naam een groen plaatje staan, zijn ze online en kunt u ze bellen. Daarvoor klikt u op hun naam en dan op de groene knop met de tekst Bellen. De verbinding wordt gemaakt, en waarschijnlijk wordt uw oproep beantwoord.

Als u iemand opbelt, dan hoort u een ‘toon’ alsof de telefoon overgaat. Als uw contactpersoon opneemt, dan kunt u met elkaar praten. De tijdsduur van het gesprek wordt weergegeven in het venster. Klik op het rode plaatje met de afbeelding van een telefoon om op te hangen. Daaronder ziet u de gespreksgeschiedenis met de contactpersoon.

Missing media-item.

Stap 8: Status aanpassen
Linksboven in het programma ziet u uw naam staan met daarnaast een groen plaatje. Dat is uw status (bijvoorbeeld of u afwezig bent op aanwezig). U bent standaard online maar kunt uw status natuurlijk veranderen als u even weg gaat of bezig bent. Klik daarvoor op het zwarte driehoekje naast uw Skype-naam en kies een andere status.

Missing media-item.

Stap 9: Nieuwe contactpersonen toevoegen
Via de menu’s kunt u natuurlijk nieuwe contactpersonen zoeken of toevoegen. Daarvoor gebruikt u het menu Contactpersonen.

Missing media-item.

En verder
Het programma is duidelijk opgezet en biedt nog veel meer mogelijkheden dan we hier bespreken. Het beste is om alles op uw gemak zelf eens uit te proberen en te kijken wat er gebeurt als u de verschillende menu’s doorbladert en alle opties ontdekt.
U sluit uw sessie door te klikken op het menu Skype > Afmelden.

Meer handige computertips?

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!
 

Missing media-item.

Auteur