Veilig opslaan buiten de computer

Getty Images

Documenten, foto's, video's: er zijn bestanden die u écht niet wilt kwijtraken! Sla ze daarom veilig op buiten de computer. We geven hier een overzicht van de mogelijkheden, en die zijn er genoeg!

Sommige bestanden wil je koste wat kost niet kwijtraken. Foto’s bijvoorbeeld, of het boek dat je aan het schrijven bent. De bestanden opslaan op de harde schijf van de computer is helaas niet veilig genoeg. Stel dat een virus de computer binnen dringt of dat de harde schijf crasht, dan kun je ze toch kwijtraken. En zonder extra kopie ben je ze voorgoed kwijt.

Daarom is het noodzakelijk om geregeld een reservekopie (back-up) te maken van belangrijke bestanden. En om die kopieën te bewaren op een opslagmedium ‘buiten’ je computer. Mocht de computer crashen, gestolen worden of bijvoorbeeld door water of brandschade niet meer functioneren, dan heb je altijd je back-up nog. Bijkomend voordeel is dat je de gegevens overal mee naartoe kunt nemen. Maar hoe kun je je bestanden veilig opslaan?

Optie 1: externe harde schijf

Een externe harde schijf is een apparaat waar je bestanden in kunt opslaan en er ook weer kunt af halen om op een computer (terug) te zetten. Een kabeltje zorgt voor de verbinding met de USB-poort van de computer.
De capaciteit van externe harde schijven varieert van 32 GB (giga-byte) tot 8000 GB ofwel 8 Terra-byte. Hoe meer gigabytes, hoe duurder. Door hun ruime capaciteit zijn ze -bijzonder geschikt voor het opslaan van grote bestanden zoals foto’s en video’s, maar ook voor complete back-ups van de computer.
Er zijn pocketmodellen van 7 bij 8 cm tot bureaumodellen van 10 bij 20 cm. Pocketmodellen zijn makkelijker mee te nemen, maar er passen ook minder gegevens op.

Een externe harde schijf is een -apparaat waar je bestanden in kunt opslaan en er ook weer kunt -af halen om op een computer (terug) te zetten. Een kabeltje zorgt voor de verbinding met de USB-poort van de computer.

De capaciteit van externe harde -schijven varieert van 32 GB (giga-byte) tot 8000 GB ofwel 8 Terra-byte. Hoe meer gigabytes, hoe duurder. Door hun ruime capaciteit zijn ze -bijzonder geschikt voor het opslaan van grote bestanden zoals foto’s en video’s, maar ook voor complete back-ups van de computer.
Er zijn pocketmodellen van 7 bij 8 cm tot bureaumodellen van 10 bij 20 cm. Pocketmodellen zijn makkelijker mee te nemen, maar er passen ook minder gegevens op.
Een externe harde schijf werkt wat trager dan een ingebouwde harde schijf, vooral als de computer al wat ouder is en een USB 1.0-aansluiting heeft (in plaats van de huidige snelle USB 2.0 of nog snellere USB 3.0). Als de USB-poort verouderd is, meldt de computer dit overigens bij het aansluiten van de schijf.

Externe harde schijven zijn er in twee snelheden: met 5400 of 7200 omwentelingen per minuut. De -laatste is het snelst, maar is ook duurder.
Er zijn ook harde schijven zonder -bewegende onderdelen: SSD (solid-state drive). Ze zijn veel sneller dan de traditionele harde schijven en -beter bestand tegen stoten, maar ze zijn ook gemiddeld vijf keer zo duur. Bekende merken zijn Iomega, -Western Digital en Seagate.

Getty Images

Optie 2: geheugenkaart

Mobiele telefoons, fototoestellen, videocamera’s: veel digitale apparaten slaan de -gegevens op in een geheugenkaartje. Het handige van geheugenkaartjes is dat ze klein zijn: van een vierkante centimeter tot maximaal een paar centimeter. En aangezien ze geen bewegende onderdelen hebben (zoals een externe harde schijf) kunnen ze tegen een stootje.
Toch zijn geheugenkaarten niet erg geschikt voor het maken van een -uitgebreide back-up. Per gigabyte ben je een stuk duurder uit dan met een externe harde schijf. Bovendien is de maximale capaciteit beperkt. Ook verlies je ze makkelijk uit het oog, iets wat bij een externe harde schijf niet snel zal gebeuren.

Om met een geheugenkaart in een computer te kunnen werken, heb je een geheugenkaartlezer nodig. Bij de meeste moderne computers is die ingebouwd. Voor een paar tientjes kun je een losse kaartlezer kopen met USB-kabel.

Goed om te weten: verschillende fabrikanten hebben een eigen type geheugenkaart op de markt gebracht. Deze zijn niet uitwissel-baar met andere kaarttypen of kaartlezers. SD (Secure Digital) wordt veruit het meest gebruikt en heeft een -maximale capaciteit van 2 GB. SDHC-kaarten (4 tot 32 GB) en SDXC (64 tot 2000 GB) zijn het best geschikt voor opslaan van grote bestanden. Verder hebben geheugen-kaarten verschillende lees- en schrijfsnelheden. Dit is vooral van belang wanneer je foto’s en video’s wilt bewaren op je camera.

Getty Images

Optie 3: USB-stick

Een USB-stick is minder compact dan een geheugenkaart (een bij vijf centimeter) maar biedt meer gigabytes voor hetzelfde geld. Je hebt bovendien geen aparte kaartlezer nodig; je steekt de stick simpelweg in een van de USB-poorten van de computer en kunt ermee aan de slag. Je kunt hem dus ook makkelijk op andere computers gebruiken.
De capaciteit van USB-sticks varieert van 1 tot 512 GB. Dat maakt ze prima geschikt voor de opslag van documenten, foto’s en video’s. Voor complete back-ups van de computer zijn ze gewoonlijk te klein.
Wanneer je een USB-stick vaak meeneemt, kun je het beste een type gebruiken met een beschermdop of inschuifbare stekker, om beschadiging te voorkomen. Bekende merken zijn Kingston en Sandisk.

Getty Images

Opslaan in de cloud

Computerbestanden kun je ook bewaren in de cloud: een opslag-ruimte bij een commerciële aanbieder die via internet bereikbaar is. Je gebruikt dan eigenlijk nog steeds een harde schijf, maar niet thuis. Een van de voordelen is dat je met een willekeurige computer altijd en overal bij je bestanden kunt, waar je ook bent. Een nadeel is dat de snelheid van opslaan afhankelijk is van de internetverbinding.



Plus computertips

PlusOnline heeft voor u nog meer verschillende computerprogramma's op een rij gezet. We leggen u uit hoe de programma's werken en wat u er mee kunt. Enkele voorbeelden op een rij.


Bron 
  • Plus Magazine