Wachtwoorden: de valkuilen

Getty Images

Een wachtwoord is een combinatie van cijfers en letters en soms ook andere leestekens, waarmee op internet uw gegevens worden beveiligd. Het is de ‘sleutel’ tot uw gegevens. Het kan het wachtwoord zijn van uw e-mail, van uw gegevens bij het energiebedrijf, uw internetabonnement, maar ook van internetbankieren.

Een wachtwoord zorgt ervoor dat alleen u bij uw gegevens kunt. Het is zeer belangrijk om een wachtwoord te hebben dat ‘veilig’ is. Als iemand anders uw wachtwoord zou raden, bijvoorbeeld een hacker, dan kan hij bij uw gegevens en van alles wijzigen. Dat moet u zien te voorkomen. Bij veel sites krijgt u als u een account aanmaakt, een wachtwoord toegewezen. Het is verstandig dit daarna te wijzigen. Soms mag u er zelf direct eentje kiezen. Hieronder bespreken we aantal veelvoorkomende valkuilen als het gaat om wachtwoorden.

Valkuil 1: Makkelijk wachtwoord

Veel mensen houden niet zo van wachtwoorden, en daarom kiezen ze een heel gemakkelijke. Denk aan de naam van een huisdier, kind of partner. Of een geboortedatum of eenvoudige cijferreeks. Elk jaar houden deskundigen bij welke wachtwoorden het gemakkelijkst te raden zijn door een ander en welke wachtwoorden mensen zelf het vaakst uitkiezen. In 2011 waren de slechtste wachtwoorden woorden en combinaties als 'wachtwoord', '123456', 'abc123', '11111' en '123123'. Het is logisch dat mensen dit soort wachtwoorden kiezen want ze zijn gemakkelijk te onthouden. Maar veilig is het niet. Een computercrimineel die probeert in accounts van andere mensen binnen te komen, zal altijd eerst de veelgebruikte wachtwoorden proberen.

Valkuil 2: Maar één wachtwoord

Het is verleidelijk om voor zo veel mogelijk websites en diensten hetzelfde wachtwoord te kiezen. U hoeft dan niet zo veel te onthouden. Toch is het niet verstandig: mocht uw ene wachtwoord bekend raken, dan kunnen andere mensen ook bij uw andere accounts inbreken. Kwaadwillenden zetten wel eens nep-websites op met als enige doel om u te verleiden een wachtwoord in te geven. Dan weten ze vaak meteen uw toegangscodes tot veel meer sites.

Valkuil 3: Wachtwoord laten opslaan

De meeste internetprogramma's bieden de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan. Dat lijkt handig, maar is het niet altijd. Het betekent namelijk dat iedereen die met uw computer deze sites bezoekt, meteen 'als u' wordt ingelogd. Ook vergeten veel mensen uit te loggen als ze een dienst of site hebben gebruikt. De gebruiker na u zou dan 'als u' de site kunnen gebruiken. Log dus altijd uit. Op elke site waar u bent ingelogd is wel een knopje 'uitloggen' of 'log out' te vinden.

Uw wachtwoord opslaan is alleen handig als u de enige gebruiker van de computer bent. Als er meer mensen van een computer gebruikmaken, is dit alleen verstandig om te doen wanneer elke gebruiker een eigen gebruikersaccount heeft.

Valkuil 4: Wachtwoord elders invullen

Is het u weleens overkomen? U krijgt zogenaamd van een bekende een bericht waarin staat dat hij uw foto of profiel ergens heeft gezien en er een cijfer aan heeft gegeven. Om bij het profiel te komen moet u dan wel even uw wachtwoord invullen. Ga nooit op zo'n e-mail in en klik zeker niet op een link in de mail. Breng wel de afzender ervan op de hoogte dat er vanuit haar of zijn e-mailadres een vreemde mail is verstuurd. Deze persoon kan het best zo snel mogelijk het wachtwoord van de e-mail account wijzigen. Vaak is dit nog mogelijk. Maar heeft de persoon geen toegang meer tot zijn e-mail, dan moet zo snel mogelijk contact worden opgenomen met de provider of de online e-maildienst om aan te geven dat hij/zij slachtoffer is geworden van een hacker.

Of u krijgt een mailtje van uw bank, met een verhaal over onderhoud en beveiliging en een link erin waarop u moet klikken om in te loggen. Als u op de link klikt in het bericht, gaat u naar een site waar u uw inlognaam en wachtwoord van uw mail moet invullen. Die site lijkt sprekend op bijvoorbeeld de site van uw bank, maar het is een nep-website. Wie zijn gegevens invult, geeft zijn wachtwoord door aan computercriminelen of dubieuze sites. Die gebruiken het wachtwoord om mails te sturen aan mensen die u kent, of om spamberichten te versturen.

Deze manieren van wachtwoorden ontfutselen heet 'phishing'. Trap er niet in! In de rubriek 'Spam en phishing' op de website van SeniorWeb vindt u interessante artikelen over omgaan met deze vormen van criminaliteit.

Wilt u weten hoe u een goed wachtwoord kunt kiezen, of hoe u wachtwoorden kunt bewaren? U leest het in het artikel ‘Veilig omgaan met wachtwoorden’.

Meer leren over wachtwoorden?

Wilt u meer leren over het gebruik van wachtwoorden of uw veiligheid op internet? Of wilt u meer doen met uw computer of tablet? Word dan nu lid van SeniorWeb. U wordt voor slechts € 29,- lid voor heel 2015. Bovendien ontvangt u gratis het boek Veilig en vertrouwd online  t.w.v. € 10,50. Profiteer nu van deze unieke actie.

Getty Images
Auteur