Ieder voorjaar moe?

Seizoensgebonden depressie

Getty Images

De zon laat zich wat vaker zien, het wordt warmer en de vogels fluiten: het is weer voorjaar. Veel mensen worden heel blij van dit seizoen. Sommige mensen voelen zich echter nu juist moe en futloos en hebben een gebrek aan energie. Wanneer spreken we van voorjaarsmoeheid of een seizoensgebonden depressie?

Als deze gevoelens jaarlijks terugkeren en minimaal veertien dagen aanhouden, dan kan er sprake zijn van een seizoensgebonden depressie. Naast gevoelens van vermoeidheid voelt u zich dan vaak ook somber en beleeft u minder plezier aan zaken waaraan u op andere momenten in het jaar wel plezier beleeft. Heeft u deze gevoelens in het voorjaar, dan wordt dit ook wel voorjaarsmoeheid genoemd*.

Op ieder moment van het jaar hebben zo’n 550.000 Nederlanders last van een depressie. Het is niet precies bekend hoeveel van de mensen met een depressie een seizoensgebonden depressie hebben. Leeftijd is een sterke voorspeller van deze psychische aandoening.

Hoe ontstaat een seizoensgebonden depressie?

Het ontstaan van een seizoensgebonden depressie heeft waarschijnlijk te maken met de veranderende hoeveelheid licht tijdens de verschillende seizoenen. Hierdoor kan een ontregeling van het dag-nachtritme ontstaan, die vooral invloed heeft op de slaap en de stemming.

Sommige mensen zijn niet voldoende in staat zich aan te passen aan de veranderende hoeveelheid licht tijdens de verschillende seizoenen. Het hormoon melatonine, dat 's nachts wordt aangemaakt, speelt hierin waarschijnlijk een grote rol. In de ochtend, onder de invloed van licht, hoort de aanmaak van melatonine onderdrukt te worden en dit lijkt niet altijd goed te gaan.

Tips om voorjaarsmoeheid aan te pakken

U kunt een aantal dingen doen om voorjaarsmoeheid aan te pakken. Sowieso is het altijd verstandig om over depressieve klachten te praten met iemand in uw omgeving. Daarnaast heeft Fonds Psychische Gezondheid nog een aantal tips:

  1. Herken stress en leer er goed mee omgaan. Stress kan ongezond zijn als u te lang spanning voelt en geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Het is daarom belangrijk om stress te herkennen en er iets mee te doen.
  2. Zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Het is belangrijk dat u perioden van activiteit afwisselt met perioden van rust. Het gaat er hierbij om dat u niet steeds tot het uiterste gaat, maar op tijd rust neemt.
  3. Beweeg! Bewegen versterkt uw lichaam én uw geest. Als u minimaal vijf dagen in de week een half uur beweegt, dan raakt u beter bestand tegen stress en voelt u zich fitter. Ook heeft bewegen een positieve invloed op uw humeur.

Nog meer tips vindt u op de website van Fonds Psychische Gezondheid.

Werken deze tips niet? Dan kan er meer aan de hand zijn dan 'alleen' (voorjaars)moeheid. Praat over uw klachten met iemand in uw omgeving. Uw huisarts kan u wellicht ook verder helpen bij het vinden van een passende behandeling. Dit kan bijvoorbeeld lichttherapie zijn, een therapie die voor positieve resultaten zorgt bij een groot deel van de mensen met een seizoensgebonden depressie.

* Dit is geen officiële term. De officiële term voor herfstdepressie en winterdepressie is seizoensgebonden depressie. Voorjaarsmoeheid is een klacht die kan voorkomen bij seizoensgebonden depressie.

Bron 
  • Fonds Psychische Gezondheid