De penis ontleed

Anatomie van het mannelijk geslachtsdeel

Getty Images

Over het mannelijke geslachtsdeel wordt heel wat gezegd en geschreven. De grootte verschilt sterk van man tot man, maar is ook afhankelijk van de omstandigheden. Daarnaast is er variatie van recht tot krom. En je hebt natuurlijk de besneden en onbesneden versie. Allemaal buitenkant. Hoe zit de penis eigenlijk in elkaar?

De penis heeft twee heel duidelijke functies. Allereerst is het een verlengstuk van de plasbuis waardoor urine het lichaam kan verlaten. Daarnaast is de penis onmisbaar voor de voortplanting. Je kunt het mannelijke geslachtsorgaan grofweg onderverdelen in de wortel, schacht en eikel. Dankzij huid en spieren van de wortel zit de penis vast aan het bekken, daar ontstaat de schacht. Dit is het beweeglijke gedeelte. Het topje is de eikel.

Getty Images
Zwellichamen

In de schacht zitten drie zwellichamen: twee corpus cavernosa en een corpus spongiosum. De corpora cavernosa bevinden zich aan beide zijden van de penis bovenin en zorgen ervoor dat de penis stijf kan worden. Het corpus spongiosum is kegelvormig en bevindt zich aan de onderzijde rond de plasbuis. Aan het uiteinde vormt het de glanspenis.

Bij een erectie vullen de holle ruimtes van de zwellichamen zich met bloed. Hierdoor zwelt de penis op en wordt stijf. De aders sluiten zich namelijk af, waardoor er meer bloed de zwellichamen instroomt dan uitstroomt.

Eikel

De glanspenis is bekender onder de naam eikel en is zeer gevoelig. De voorhuid - een losse huidflap die naar achteren kan schuiven tijdens bijvoorbeeld een erectie - beschermt het slijmvlies van de eikel. Bij kinderen zit de voorhuid vastgekleefd aan de eikel, bij jongens tussen de 8 en 14 jaar komt de voorhuid los. Soms wordt een groot deel van de huidflap - om zowel medische als religieuze redenen - verwijderd: de besnijdenis of circumcisie.

Het toompje (frenulum) verbindt de eikel en de voorhuid. Dit stukje huid bevat veel zenuwuiteinden en is dus erg gevoelig. Als het toompje vastzit kan een erectie erg pijnlijk zijn.

Aan de hals van de glanspenis bevindt zich een groef, het collum glandis. Ook vind je aan de basis van de eikel kliertjes die talg produceren.

Plasbuis

De plasbuis (urethra) loopt van de blaas tot de top van de eikel. In de penis gaat hij door het midden van het onderste zwellichaam (corpus spongiosum). Via de mannelijke plasbuis verlaat niet alleen urine het lichaam, maar ook spermavocht.

Problemen

De bekendste klacht van de penis is waarschijnlijk de erectiestoornis: problemen met het krijgen of behouden van een erectie. Er is echter ook een aandoening waarbij de erectie te lang aanhoudt, ook zonder opwinding of seksueel verlangen. Verder kun je te maken krijgen met een penisverwonding of -infectie en bestaan er verschillende (aangeboren) aandoeningen die invloed hebben op de grootte en kromming van het geslacht. Ook peniskanker komt voor