Checklist: hoe kiest u een goede kant-en-klaarmaaltijd?

Getty Images

Even geen tijd? Kant-en-klaar maaltijd! Maar wat is een gezonde keuze?

1. Groenten
Het wordt aanbevolen om ­dagelijks ten minste 200 gram groenten te eten. De hoofdmoot krijgt u binnen tijdens het avondeten en daarom is een portie van ­minstens 150 gram perfect.

2. Verzadiging
Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum mag een ­warme maaltijd tussen de 550 en 950 kcal bevatten. Sommige maaltijden uit deze test zitten daaronder. Dan is een voor- of nagerecht handig.

3. Zout
De aanbevolen maximale ­dagelijkse inname van zout is ongeveer 6 gram. Een maximum van 2,5 gram zout per maaltijd is een mooi streven. De meeste maaltijden zitten daarboven. Het is de moeite waard om zeer zoute ingrediënten als spek, ham en kaas te vermijden.

4. Verzadigd vet
Voor verzadigd vet wordt een maximum gesteld van niet meer dan 1,44 gram per 100 kcal. Als een maaltijd 500 kcal levert, mag er dus niet meer dan 7,2 gram verzadigd vet in zitten. Ingrediënten als spek, room en kaas leveren veel verzadigde vetten.

5. Vezel
Hoe meer, hoe beter! Het liefst minstens 1,3 gram per 100 kcal. Een maaltijd van 500 kcal moet dus 6,5 gram vezel bevatten. Veel maaltijden halen dit streven niet.

6. Eiwit
Een echte richtlijn voor eiwit is er niet, maar minstens 20 gram is een goede ondergrens. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, ei, kaas en peulvruchten.

7. Toevoegingen
De meeste hulpstoffen, zoals smaakstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen, zijn onschuldig, tenzij u overgevoelig bent voor bepaalde E-nummers. Nodig zijn ze niet.

Bron 
  • Plus Magazine