Waarom kost het ene kWh (stroom)...

20,1 cent en het andere 25,02?

Getty Images

Vaak zit er verschil in prijs van 1 kWh (stroom) per aanbieder. Wat is de oorzaak hiervan en wat moet je doen om zo min mogelijk voor je energie te betalen?

Wie doet er niet het licht uit bij het verlaten van een kamer, wie heeft er geen spaarlampen? Zuinig zijn met energie is ons met de paplepel ingegoten, eerst door onze ouders, later door de overheid. Maar, waar zijn we eigenlijk zuinig op?

We betalen gemiddeld 7 cent voor een eenheid (kWh) stroom. Daar komen btw en energiebelasting bij, zodat het totaalbedrag kan oplopen tot 23 cent. De prijsvechters rekenen 20,1 cent, de dure jongens 25,02. Een gemiddeld huishouden gebruikt 3500 kWh per jaar, waarvan maar 15 procent aan licht.

Hoe is het mogelijk dat de energiemaatschappijen met een stroomtarief van 7 cent nog kunnen stunten? Waar je ook kijkt op de sites waar de prijzen van gas en licht worden vergeleken, de kortingen springen je tegemoet. Als je overstapt is er altijd wel een welkomstpremie van 150 euro of hoger!

Dat gebeurt omdat de nettostroomprijs in werkelijkheid nog veel lager is dan die 7 cent die op uw rekening staat. Door wildgroei in Nederland en Duitsland van gesubsidieerde zonnepanelen en windmolens is er overproductie van stroom. De afgelopen zomermaanden konden energiereuzen zoals Nuon, Essent of Eneco stroom voor 1 cent inkopen. De Duitsers zijn allang blij als ze hun ‘overdosis’ voor dat bedrag kwijtraken. Dat lijkt prachtig, maar deze grote energieaanbieders zijn er niet gelukkig mee, want hierdoor moeten ze hun eigen dure centrales op een laag pitje zetten. Dat kost geld.

Gasbellen raken leeg

Met gas is het een ander verhaal. Daar betalen we 32 cent voor. Door belastingen staat er uiteindelijk 64 cent op de factuur. De prijs varieert per aanbieder van 58,9 tot 67,9 cent per kuub. Maar langzaam raken onze aardgasbellen leeg, of althans, de bodem in het noorden van het land gaat door de winning verzakken. Daardoor zal de productie beperkt worden en dat zal de gasprijs niet ten goede komen. Een alternatief is het importeren van gas uit Rusland, maar daar wil je als land niet geheel afhankelijk van zijn.

Welkomstpremie

Wat moet je nou doen om zo min mogelijk voor je energie te betalen? Wie een eigen huis heeft, kan zonnepanelen plaatsen. Je ziet ze overal. Mensen willen graag zelf stroom produceren.

Bij mooi weer gaat de meter vanzelf lopen en in de winter staat je energiemaatschappij klaar om bij te springen. Maar hoe meer je er ziet, hoe lager het bedrag wordt dat je bespaart. Voorlopig is de actieve consument, die bereid is (bijna) elk jaar van leverancier te veranderen, het goedkoopst uit. Die steekt door de minimale stroomprijzen steeds de welkomstpremie in z’n zak.

En, heeft het licht uitdoen als je de kamer verlaat nog zin? Jazeker, je bespaart niet alleen stroomkosten, maar ook belasting, want die blijft!

Kiezen voor de goedkoopste energieleverancier? Vergelijk de energieleveranciers met elkaar en stap over.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht