Zo gezond zijn frambozen

Weinig calorieën en boordevol vitamine C

Getty Images

Tegenwoordig kun je frambozen het hele jaar door kopen. Op zijn lekkerst zijn ze natuurlijk in de zomer. Lekker door de yoghurt bij het ontbijt, maar ook zo uit het handje als tussendoortje.

Frambozen bevatten unieke antioxidanten, zogeheten ellagitannines. Deze stof is in 2006 door onderzoekers van de Wageningen Universtiteit ontdekt. Ellagitannines vind je in kleine hoeveelheden in aardbeien en in sommige geneeskrachtige kruiden. Ze voorkomen dat cellen beschadigen.

Vitamine C

De lekkere rozerode vruchtjes zitten vol vitamine C. Dat heb je nodig voor een goede weerstand en voldoende energie. Daarnaast zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel en gezonde botten, tanden, huid, haar en bloedvaten.

Foliumzuur

Daarnaast zijn frambozen een bron van foliumzuur. Dit wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is een onmisbaar voor het lichaam. Het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen het advies extra foliumzuur te nemen. Het is zeer belangrijk voor de celdeling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind.

Weinig calorieën

Frambozen zitten dus boordevol voedingsstoffen en je kan er rustig een bakje vol van nemen zonder je schuldig te voelen. 100 gram frambozen bevat zo'n 43 kilocalorieën, 7 gram koolhydraten en 2,5 gram vezels. Vezels spelen een belangrijke rol bij je gezondheid. Ze hebben een gunstige werking op de stoelgang en op het slechte cholesterol in je bloed.

Hoe houd je ze goed?

Frambozen zijn heel kwetsbaar, wees er dus voorzichtig mee. Fruit dat beschadigd is, gaat snel in kwaliteit achteruit. Je hoeft frambozen niet te wassen voor consumptie. Zijn je frambozen toch een beetje vuil? Veeg ze dan met een kwastje schoon. Je kunt ze het beste koel bewaren, uitgespreid op een bord. Ze zijn dan zo'n 1 tot 2 dagen houdbaar.

Invriezen

Wist je dat je frambozen ook kan invriezen? Leg ze op bakpapier, niet op elkaar, en vervolgens in een goed gesloten plastic bakje. Ze zijn dan zo'n 12 maanden houdbaar.

Recepten:

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Groenten Fruit Bureau
  • Wageningen University