Honderden geldautomaten minder door plofkraken en online bankieren

Getty Images

Het aantal geldautomaten daalt. Vooral door het stijgende aantal plofkraken verdwijnen de geldautomaten steeds sneller uit het straatbeeld.

Plofkraken

Onlangs maakte ABN Amro bekend 470 geldautomaten te sluiten. Het betreft volgens de bank een noodmaatregel die waarschijnlijk enkele maanden van kracht blijft. Van de 64 plofkraken dit jaar, vonden er tot dusver 50 plaats bij ABN, steeds bij hetzelfde type geldautomaat. Uit voorzorg en met het oog op de veiligheid sluit de bank deze geldautomaten. Het gaat hierbij om 380 automaten van ABN en 90 automaten van Geldmaat.

Ook Rabobank doelwit

In Tubbergen en Baarlo was Rabobank het doelwit van een plofkraak. Bij beide pogingen gingen de criminelen er zonder buit vandoor. De getroffen bank nam eerder al maatregelen door meerdere automaten ’s nachts af te sluiten met stalen rolluiken en enkele tientallen automaten uit voorzorg te verwijderen.

Veel schade

Plofkraken laten een enorme ravage achter. Bij een plofkraak schuiven criminelen een explosief in de lade van de geldautomaat. De explosie veroorzaakt veel schade aan de gevel en de omliggende gebouwen. Het AD berekende vorig jaar dat de buit als snel op kan lopen tot 100.000 euro.

Zorgen om beschikbaarheid contant geld

Ouderenorganisatie ANBO heeft begrip voor de sluiting van geldautomaten na de plofkraken, maar maakt zich ook zorgen. “Veiligheid is natuurlijk cruciaal” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Maar nu ook een aantal gemeenten heeft aangegeven dat zij vanwege de veiligheid geldautomaten willen laten weghalen, maak ik mij grote zorgen over de bereikbaarheid van contant geld.”

Minder automaten en geldopnames

Naast de plofkraken heeft ook het gedrag van de consument invloed op de verdwijning van de geldautomaten. In 2009 waren er nog 9304 geldautomaten en werd er 455 miljoen keer contant geld opgenomen. Vorig jaar stonden er nog 7113 automaten in Nederland en namen Nederlanders 276 miljoen keer contant geld op.

Getty Images

Minder servicepunten ING

Ook daalt het aantal servicepunten. ING maakte bekend 150 servicepunten te sluiten vanwege het toenemend gebruik van internetbankieren. Deze servicepunten gaat de bank vervangen door een geldautomaat. De 230 servicepunten die overblijven krijgen een nieuwe formule. Het personeel gaat klanten helpen met internetbankieren, mobiel betalen en online winkelen. Volgens ING vinden 2,7 miljoen Nederlanders het ‘nog best lastig’ om digitaal te bankieren.

5-kilometernorm

Hoewel meer geldautomaten verdwijnen hanteren de drie grootste banken (ING. ABN en Rabobank) wel een 5-kilometernorm. De afspraak dat binnen een straal van vijf kilometer een geldautomaat beschikbaar moet zijn.

PlusOnline deed eerder dit jaar onderzoek naar wat lezers van hun bank willen.

Bron: NOS, RTL Nieuws, Radar, ANBO