Joint geen reden voor ontslag

Getty Images

Een werknemers die privé een joint rookt, mag zomaar niet worden ontslagen, ook niet als het bedrijf een strikt alcohol- en drugsbeleid heeft. Dit blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam.

De werknemer in deze rechtszaak werkt als stuurman bij Thyssen Krupp op een havenduwboot in Rotterdam. Met die duwboot stelt hij duwbakcombinaties samen die vervolgens door rivierboten naar Duitsland worden gevaren. Thyssen Krupp heeft een strikt alcohol-, drugs en medicijnenprotocol waarin het werknemers ten strengste verboden is tijdens werktijd alcohol en/of drugs te gebruiken, bij zich te hebben of sporen in het lichaam te dragen. Bij overtreding mag de werknemer volgens het protocol worden ontslagen, maar of dat gebeurt, hangt af van de situatie.

Drugstest

De man, die tien jaar bij het bedrijf in dienst is, heeft in zijn privétijd één joint gerookt. De volgende ochtend zijn bij een drugstest sporen van cannabis aangetroffen. Hij is direct geschorst en enkele dagen later wordt hij ontslagen. Bij de rechter wijst het bedrijf op het zerotolerance beleid en wijst erop dat stuurlieden en kapiteins een voorbeeldfunctie hebben. Ze zijn direct verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord en moeten niet alleen toezien op het naleven van de regels, maar deze ook zelf naleven. De werknemer voert aan dat ontslag weliswaar als sanctie in het protocol staat, maar dat het afhangt van de situatie of dat ook gebeurt. Hij functioneert al tien jaar goed en heeft nog nooit een waarschuwing ontvangen. Die ene joint in privétijd had ook geen invloed op zijn functioneren aan boord. Hij vindt een waarschuwing daarom meer op zijn plaats dan ontslag. De rechter is het met de werknemer eens. Het bedrijf heeft groot belang bij een duidelijk alcohol en drugsbeleid, maar in dit geval is ontslag een te zware sanctie. Het arbeidscontract mag niet worden ontbonden.

Auteur