Rente over de erfenis

Getty Images

In mijn testament staat dat de langstlevende over alles wat ik nalaat mag beschikken, het erfdeel van de kinderen is dan een vordering op mijn vrouw. Over die vordering moet zij rente betalen, maar dat geld heeft ze helemaal niet.

Uw vrouw hoeft als langstlevende de rente over de vordering van de kinderen niet uit te betalen. De genoemde rente doet de waarde van de vordering toenemen en hoeft pas uitgekeerd te worden op het moment dat de langstlevende overleden is. De genoemde rente in uw testament is enkelvoudig, dus alleen steeds over de hoofdsom berekend. Is het geërfde kindsdeel € 10.000 en de rente 6 procent, dan neemt de waarde van de vordering jaarlijks met € 600 toe.

Erfbelasting

Vanuit het oogpunt van het voorkomen van erfbelasting is de rente gunstig. Door de toegenomen waarde van de vordering drukt die als schuld steviger op de netto waarde van de erfenis die de langstlevende nalaat. De verschuldigde erfbelasting neemt daardoor af. Is er echter sprake van een tweede huwelijk en hebt u beiden kinderen uit die huwelijken, dan kan het zijn dat de erfenis van de kinderen uit het huwelijk van de overleden partner meer erven door de opgebouwde rente, dan de kinderen van de langstlevende partner. Is dat niet de bedoeling, dan is vruchtgebruik of alle kinderen via het testament mee laten erven een oplossing. Wat de weduwe wel nu moet betalen is de mogelijk verschuldigde erfbelasting over de erfenissen van de kinderen.

Bron 
  • Geld & Recht