'Veelbelovende vooruitgang' bij nieuwe behandeling suikerziekte.

Getty Images

Onderzoekers hebben ontdekt dat een ontstekingsremmend molecuul veelbelovende vooruitzichten biedt voor de behandeling van type 1 diabetes (suikerziekte). Dit staat in een studie die vorige week is gepubliceerd in Scientific Reports, zo schrijft Medical Xpress.

Wetenschappers van de universiteit van Uppsala in Zweden ontdekten dat het toedienen van de cytokine interleukin-35 (of IL-35: een eiwit dat wordt aangemaakt door immuuncellen) bij muizen met type 1 diabetes, de ziekteverschijnselen omdraait of de ziekte zelfs geneest. Type 1 diabetes, ook bekend als suikerziekte, is een chronische aandoening waarbij patiënten hun hele leven afhankelijk zijn van dagelijkse insuline-injecties. Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt door bètacellen in de alvleesklier en voorkomt dat het bloedsuikerniveau te hoog wordt.

Auto-immuunziekte

Hoewel de precieze oorzaak van type 1 diabetes nog niet bekend is, wordt het gezien als een auto-immuunziekte, waarbij het eigen afweersysteem per abuis gezonde cellen aanvalt en vernietigt. Tijdens het nieuwe onderzoek bestudeerden de wetenschappers de zogenaamde T-cellen bij muizen met suikerziekte. Deze T-cellen reguleren het immuunsysteem. Omdat deze T-cellen in een vroeg stadium van diabetes type 1 kennelijk veranderen van “goede” cellen  in “ kwade” cellen, wil ons immuunsysteem de voor ons zo belangrijke bèta-cellen vernietigen. Bètacellen zijn cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken. Ze zitten in de eilandjes van Langerhans. Als er na het eten veel bloedsuiker in je bloed zit, reageren de bètacellen al binnen 10 minuten. Ze geven opgeslagen insuline af en maken nieuwe insuline aan.

Functioneren

Het lijkt er op dat door de toediening van IL-35 dit vernietigingsproces van de bèta-cellen tot stilstand kan worden gebracht of zelfs kan worden omgekeerd. Hierdoor kan het immuunsysteem weer op de juiste manier gaan functioneren.  
 

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Diabetes Fonds