De Diëtest: Healthy Heart ★★★★☆

50 recepten en tips voor een fit en gezond vrouwenhart

Getty Images

Er worden heel veel boeken over gezonde voeding en leefstijl uitgegeven. Diëtist Mary Stottelaar leest én beoordeelt ze voor Gezondheidsnet in de rubriek, de Diëtest! Deze keer ’Healthy Heart’ van cardioloog Janneke Wittekoek en Prins van den Bergh.

Voor wie is dit boek bedoeld?

Dit is een boek gericht op vrouwen die zich gezonder en fitter willen gaan voelen en die de gezondheid van hun hart willen verbeteren. Of je nu jong bent of ouder, voor elke leeftijdscategorie zijn er adviezen in dit boek. Maar ook mannen kunnen iets met dit boek. De leefstijl- en voedingsadviezen in dit boek gelden namelijk voor beide seksen.

Eerste indruk

Het is vooral een mooi kookboek! Veel recepten die er maakbaar uitzien en allemaal een mooie foto hebben. Meer dan de helft van het boek is voor die recepten ingeruimd. Het boek begint echter met de informatie over hart- en vaatziekten bij vrouwen en wat je kunt doen om dat te voorkomen: wat is gezonde voeding, wat zijn de risicofactoren, wat is een gezonde leefstijl… Deze tekst oogt overzichtelijk met veel kaders en tabelletjes. Het nodigt echt uit tot lezen. Er staan drie voorbeeld weekmenu’s in en achterin (heel handig!) staat een verklarende woordenlijst van heel veel medische termen.

Wat weten we van de auteurs?

Janneke Wittekoek is cardioloog en stelt al meer dan 15 jaar het vrouwenhart centraal, omdat hartziekten zich bij vrouwen anders uiten dan bij mannen. Ze is bekend van de tv-programma’s ‘Hoe word ik 100?’en ‘Je Lijf Je Leven’. De recepten in het boek zijn afkomstig van Prins Marcia van den Bergh is bekend van 24Kitchen, ze is medeauteur van het boek ‘Hoe word je 100? Het kookboek’ en was adviseur en kok voor de leefstijlprogramma’s van voedingleeft.nl.

Wat is er nieuw aan dit dieetboek?

Op zich is er niets nieuws aan de boodschap veel bewegen, op tijd slapen, veel groente en fruit eten, de juiste vetten kiezen en slechte suikers beperken. Nieuw is de manier waarop Wittekoek overzichtelijk op een rij zet wat je moet doen bij een bepaalde risicofactor voor hart- en vaatziekten. Zo lees je wat je moet doen als je een hoge bloeddruk hebt, wat bij een verhoogd cholesterol, wat bij overgewicht en wat bij diabetes. Niet dat dat heel veel verschilt, maar je hebt wel het gevoel dat je zo echt iets aan jouw probleem kunt doen. De recepten zijn leuk, en vast heel lekker, maar niet vernieuwend. Het zijn variaties op wat er op dit moment in is op internet en social media.  

Even doorlezen

Wittekoek legt in dit boek duidelijk uit hoe het nu precies zit met hart- en vaatziekten. Hoe werkt het hart, wat zijn de problemen die kunnen ontstaan, hoe kunnen ze ontstaan en hoe kun je proberen die te voorkomen. Allemaal in goed begrijpelijke taal geschreven. Als het gaat om gezonde voeding beschrijft ze tien stappen om met voeding je hartgezondheid te verbeteren. Van etiketten lezen tot letten op zout en van juiste vetten kiezen tot suikers vermijden. Als stap nummer 1 noemt Wittekoek ‘eten als een zuid-europaan’ volgens het mediterrane dieet. Daarmee wijkt ze wel af van de gangbare adviezen van de Gezondheidsraad in Nederland. Ze gaat bijvoorbeeld uit van drie porties peulvruchten per week (drie keer 150 gram) (Gezondheidsraad: 1 keer per week), meer dan drie porties vis per week (Gezondheidsraad: 1 keer per week),  minimaal drie glazen wijn per week (Gezondheidsraad: maximaal één per dag en niet elke dag). Ook staat er in het lijstje van wat een mediterrane voeding inhoudt dat je één keer per week een portie noten moet eten. Terwijl ze later in het boek schrijft dat elke dag een handje noten het risico op hart- en vaatziekten met 30 procent verlaagt. Dit soort inconsequenties zitten er vaker in het boek. Zo schrijft ze dat elke dag een ei kan, maar ook dat ze als artsen vaak de ‘strenge kant’ kiezen en liever niet teveel cholesterol in de voeding zien. Omdat dit bij sommige mensen toch voor verhoging van het cholesterol kan zorgen. Er staat zelfs een tabel in met cholesterolgehaltes van producten, met de eidooier natuurlijk met stip op plek 1. Verwarring dus, want kun je nu wel of niet elke dag een ei eten en dus genieten van een van de vele recepten met eieren die in het boek staan?

Wat kun je ermee in de praktijk?

Best veel: de lekkere gezonde recepten bereiden voor het ontbijt, lunch en diner. Ze zijn gevarieerd en bevatten veel groente en fruit, gezonde vetten en volkoren granen. De informatie voorin het boek is handig om meer inzicht te krijgen in wat je kunt doen om je leefstijl en voeding te verbeteren. Je krijgt praktische tips voor bewegen op je werk en voor een 10-minute workout voor elke dag. En je leest veel over hoe je een gezonde voeding samenstelt.

Wat vindt de diëtist van het dieet - helpt dit echt?

De recepten en de adviezen in dit boek zijn prima, de recepten zijn aantrekkelijk, gemakkelijk te maken en gezond. De recepten zijn echter niet heel erg verrassend. Courgette-spaghetti, bloemkoolpizza, gebakken zalm en linzensoep zijn wellicht wat erg voor de hand liggend. Verder denk ik dat de eerder genoemde inconsequenties het wat verwarrend maken voor iemand die er echt mee aan de slag wil. Niet duidelijk is bijvoorbeeld dat Wittekoek schrijft dat je moet zorgen voor 0,75-0,83 gram eiwit per kilogram ideaal lichaamsgewicht. Wat dat in praktijk betekent, blijft in het midden. Je zou de indruk kunnen krijgen dat dit lastig te halen is. Maar de meeste mensen eten altijd al meer dan die aanbeveling. Ook bij koolhydraten geeft ze aan dat je als vrouw ongeveer 200 gram koolhydraten per dag zou moeten eten (als je diabetes hebt is het advies lager). Hoe je dan aan die koolhydraten komt is onduidelijk. Je zou verwachten dat als er zulke getallen als streefwaarden gemeld worden in het boek, de recepten ook voorzien zijn van getalletjes over hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten er in zitten. Maar dat ontbreekt. Daarbij is opvallend dat veel van de hoofdgerechten koolhydraatarm zijn. Dus hoe je als je courgettespaghetti of bloemkoolpizza eet (beide koolhydraatarm), aan die 200 gram koolhydraten moet komen, is niet duidelijk. Ik heb de dagmenu’s niet nagerekend maar mijn professionele inschatting is dat die allemaal lager zijn dan die 200 gram koolhydraten. Niet dat ik daar een probleem mee heb, want een koolhydraatbeperking kan helpen om gewicht te verliezen en sluit aan bij de richtlijnen voor een voeding bij diabetes en bij hart- en vaatziekten. Maar de recepten sluiten dus niet aan bij het advies 200 gram koolhydraten te eten.

Tot slot mis ik iets over tussendoortjes. Toegegeven: het is wellicht het gezondste om zo min mogelijk tussendoortjes te eten, maar een feit is dat de meeste mensen de hele dag door eten en dat er meer dan eenderde van wat we op een dag eten uit tussendoortjes komt. Raar dat daar geen woord aan gewijd wordt.

Oordeel: ★★★★☆

Pluspunten

  • Lekkere recepten die gemakkelijk te maken zijn
  • Heldere uitleg over hart- en vaatziekten
  • Leuke beweegadviezen en tips voor een workout

 Minpunten

  • Prijzig boek
  • Wat inconsequenties in de adviezen
  • Adviezen in grammen koolhydraten, suiker en eiwit, terwijl er geen voedingswaardeanalyses bij de recepten staan
Auteur