Gestoomde zalm met miso en gember

Aziatisch getinte recepten zijn pittige gerechten, die vetarm en toch erg lekker zijn. Misopasta is te koop in Aziatische winkels of reformzaken. Dit recept komt uit het boek Gezond eten voor je hart van Gayler & Lynas.

Aantal personen 
4

Ingrediënten

  • 1 eetlepel rode misopasta
  • 2 theelepels olie met onverzadigde vetzuren (arachideolie of maïsolie)
  • 2 eetlepels zoete ketjap met een laag zoutgehalte
  • stukje verse gemberwortel van 5 cm, geschild en geraspt
  • 1 eetlepel rijstwijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 4 zalmfilets van ca. 175 gram per stuk, ontveld
  • 2 kleine struiken paksoi, in de lengte gehalveerd
  • 125 gram shiitake, gehalveerd
  • 6 bosuitjes, schoongemaakt en in stukjes van 3 cm gesneden
  • vers gemalen zwarte peper

Bereiding

Klop de misopasta, de olie, de helft van de ketjap en alle gemberwortel in een kom goed door elkaar. Voeg de rijstwijnazijn en de honing toe en klop tot alles goed is gemengd.

Leg de zalmfilets in een lage schaal, overgiet ze met het misomengsel en keer de filets tot ze rondom met het mengsel zijn bedekt. Zet de schaal afgedekt met vershoudfolie 1 uur in de koelkast.

Schep de zalmfilets uit de marinade en dep ze droog. Gooi de marinade weg. Leg de filets naast elkaar in een stoommandje, dek het mandje af met een deksel en zet het op een pan waarin een laagje kokend water is gegoten. Laat de filets in 3-4 minuten gaarstomen.

Stoom intussen in een ander mandje de paksoi, de shiitakes en de bosui in 3-4 minuten gaar. Neem de pan van het vuur en bestrooi de groenten met wat zwarte peper.

Serveer de groenten, schep de zalm erop en druppel de resterende ketjap eromheen.

Voedingswaarden

Energie 
355kcal
Auteur 
Bron 
  • Gezond eten voor je hart