Wat je moet weten over de medische tatoeage

Medisch tatoeëren: van tepels tot wenkbrauwen

medische-tatoeage
Getty Images

Medisch tatoeëren, wat is dat eigenlijk? Voor wie is het bedoeld? Moet je ervoor naar een ziekenhuis of kun je ook een afspraak maken bij de plaatselijke tattooshop? Gezondheidsnet zet het voor je op een rijtje.

Een medische tatoeage is iets anders dan een gewone tatoeage. Een gewone tattoo laat je zetten omdat je het mooi vindt je lichaam daarmee te versieren. Ook bij medische tatoeages komen naalden kijken, maar daarmee houdt de overeenkomst met de gewone tatoeage eigenlijk wel op. Medisch tatoeëren wordt ook wel dermatografie genoemd.

Wat is een medische tatoeage?

Bij medisch tatoeëren brengt de huidtherapeut met een speciale naald oplosbare kleurstoffen aan in de huid. De pigmentkleur benadert zoveel mogelijk de natuurlijke kleur van de huid.

Toepassingen medische tatoeage

Medisch tatoeëren kent verschillende toepassingsgebieden:

  • tepel(hof) na een borstreconstructie
  • kleurverschillen van de huid verminderen, bijvoorbeeld voor mensen met pigmentstoornissen
  • corrigeren liplijn, bijvoorbeeld voor mensen met schisis (hazenlip)
  • wenkbrauwen of eyeliner aanbrengen, bijvoorbeeld voor mensen met alopecia areata (haaruitval)
  • ontsierende littekens camoufleren

Doet een medische tatoeage pijn?

In principe is de behandeling niet bijzonder pijnlijk, het tatoeëren geeft een wat schrijnend gevoel. De patiënt wordt niet verdoofd. Wel wordt er soms een verdovende crème aangebracht.

Kan er een allergische reactie optreden?

Slechts zeer zelden treedt er een allergische reactie op.

Hoeveel tijd kost een medische tatoeage?

Hoeveel behandelingen een patiënt moet ondergaan, is afhankelijk van wat er moet gebeuren. Om een voorbeeld te noemen: voor een tepelhof staan twee tot drie behandelingen, elk van 30 tot 45 minuten. Tussen elke behandeling zit een periode van vier tot acht weken. Een medische tatoeage vervaagt in de loop van de tijd.

Blijft een medische tatoeage altijd zitten?

Na ongeveer drie tot vijf jaar moet de behandeling worden herhaald. Dat komt doordat de huidtherapeut oplosbare kleurstoffen gebruikt die langzaam vervagen.

Heb ik een verwijzing van mijn (huis)arts nodig voor een medische tatoeage?

Nee, dat is niet nodig. Je kunt direct contact opnemen met een huidtherapeut bij jou in de buurt.

Kan een ‘gewone’ tattooshop ook medische tatoeages maken?

Ja, dat kan. Advies is om je goed te oriënteren: heeft de tattoo-artiest al veel ervaring met medische tatoeages? Een goede en ervaren tattoo-artiest is normaal gesproken zeer bedreven in 3D-tatoeages. Voor een tepelhoftatoeage kan dat het verschil zijn tussen een ‘vlakke’ tepel en een levensechte tepel.

Wordt een medische tatoeage vergoed door de zorgverzekeraar?

Sommige behandelingen op het gebied van medisch tatoeëren worden vanuit het basispakket vergoed, terwijl andere behandelingen uit de aanvullende verzekering of helemaal niet worden vergoed. Het advies is dan ook hier van tevoren contact over op te nemen met de zorgverzekeraar. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten vind je ook meer informatie.

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten