Huizenprijzen stijgen gestaag door naar recordhoogtes

Getty Images

In de maand juni zijn de huizenprijzen met 14,6% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit onlangs gepresenteerde cijfers door het CBS in samenwerking met het Kadaster.

Een koophuis kost nu gemiddeld 373.000 euro. Vergeleken met 8 jaar geleden, toen de huizenprijzen op een dieptepunt stonden, liggen de prijzen nu 70% hoger. Hiermee is het einde van de stijging van de huizenprijzen echter nog niet in zicht. 

Aanbod woningen daalt verder

De krapte op de huizenmarkt wordt steeds beter merkbaar voor woningkopers. In vergelijking tot vorig jaar is het aanbod van nieuwe woningen met bijna 54% afgenomen. Ondanks de coronacrisis zijn kopers nog steeds in staat om de hogere prijzen op te brengen en onderling op te bieden om hun droomwoning te bemachtigen.

Deze krapte op de woningmarkt zal samen met de huidige lage hypotheekrentes leiden tot een opwaartse prijsdruk voor de verkoop van woningen op de korte termijn.

Economen van meerdere grootbanken waaronder ABN AMRO hebben onlangs ook de verwachtingen voor de huizenmarkt naar boven toe bijgesteld. Ook voor 2022 wordt inmiddels een stijging van verwacht.

Op zoek naar een woning, hoe nu verder?

De waardestijging van woningen is uiteraard vervelend als je op zoek bent naar een nieuwe woning. Met name starters zonder startkapitaal of zonder overwaarde uit de verkoop eigen woning hebben hier vooral last van. De maatregelen vanuit de overheid voor 2021, waaronder afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters, heeft eerder een extra versterkend effect gehad in de stijging van de woningprijzen dan dat het starters heeft geholpen.

Gelukkig zijn er nog voldoende mogelijkheden tot maatwerk voor senioren om een woning aan te kopen.

Stijging waarde woning zit vast in stenen

Voor veel eigen woning bezitters is deze waardestijging van de woning goed nieuws. Er komen meer mogelijkheden om de stijgende waarde die vast zit in de stenen uit de woning te halen. Hiervoor zijn er meerdere verzilverconstructies mogelijk. Daarnaast is het verhogen van de bestaande hypotheek een optie.

Hierbij is het van belang om voorafgaand een goede inschatting te maken van de huidige woningwaarde. Deze indicatieve woningwaarde kan berekend worden via rekentools of op basis van de WOZ waarde vastgesteld worden.

Deze overwaarde, het verschil tussen de waarde van de woning en de openstaande hypotheek, biedt mogelijkheden om voor verschillende doelen te gelde te maken. Zie hier de 6 meest voorkomende.