Wie weet raad: onze vriend drinkt teveel

Getty Images

Ik heb een gezellige vriendenclub. De eerste vrijdag van de maand is onze vaste kroegavond. We weten allemaal maat te houden, op één na. Deze goede vriend was altijd al een drinkebroer, maar nu wordt hij steevast straalbezopen. Zijn vrouw vertrouwde me laatst toe dat hij ook overdag aan het drinken is geslagen. Ik kan dit niet toestaan. Wat te doen?

Zijn er problemen?

Vraag deze man eerst wat zijn problemen zijn, want je drinkt niet zomaar zoveel. Heeft hij geen problemen? Laat hem dan hulp zoeken om van zijn drankprobleem af te komen. Thea van Gortel (75), Zwijndrecht.

Geen voet meer in de kroeg

Toen mijn echtgenote polyneuritis kreeg, een ernstige ziekte die je oploopt als je jarenlang te veel drinkt, drong het pas tot me door dat ik met een ‘echte’ alcoholiste getrouwd was. Ik weet dus wel waar ik het over heb. Uw vriend is ziek. De alcohol heeft zijn oordeels­vorming vernietigd en nu is hij niet meer in staat zich te beheersen. Hij is bezig in steeds snellere vaart de helling af te rollen, zonder dat hij er iets aan kan doen. Als u uw vriend wilt helpen – als hij nog te helpen is – moet u zorgen dat hij van z’n leven geen druppel alcohol meer te zien krijgt, geen voet meer in een kroeg zet, dat u klaarstaat hem bij te staan als hij om hulp vraagt. Mij is dat allemaal niet gelukt, maar misschien hebt u meer geluk. Hans Mulder (73), Wijhe.

Ludieke oplossing

Wij, een vriendenclub van elf vrienden met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar, herkennen deze situatie. Het kan best wat minder met de versnaperingen op onze tweemaandelijkse ‘vergaderingen’. Maar hoe doe je dat? Afspraak is dat er drie glazen wijn gedronken worden. Daarna worden de glazen omgedraaid en schenken we op de onderkant van het voetje. Probeer het maar eens op te drinken, zonder te morsen. Als dat lukt, kun je veilig naar huis. Zo hebben wij op een ludieke manier afstand genomen van méér. Ab Stamer (75), Bloemendaal

Laat hem niet vallen!

Ik heb in mijn jeugd helaas te maken gehad met een lieve vader die ook niet kon stoppen met drinken. Laat jullie vriend weten dat jullie van hem houden. Maak in een gesprek onder vier ogen duidelijk dat het geen bemoeizucht is, maar dat jullie graag willen dat hij nog lang gezond bij jullie is. Dat zal ongetwijfeld moeilijk zijn, maar hoe het ook uitpakt, laat hem niet vallen! Albert Bronk (59), Amsterdam.

Wat vindt u?

Kunnen wij ontsporende kleinzoon helpen?
Met onze kleinzoon (19) is geen land meer te bezeilen. Hij blowt, gaat ’s nachts op pad met verkeerde vrienden, werkt niet en gaat niet naar school. Hij woont nog wel thuis, maar zijn ouders zitten met hun handen in het haar. Wij voelen ons machteloos. Wat kunnen wij (75+) doen om te helpen? We waren altijd gek op hem en hij op ons. Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar ­redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Ontsporende kleinzoon’ of ‘Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine