Wie weet raad? Zal ik mijn schoonzoons administratie beheren?

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers.

Getty Images

Opnieuw een nieuwe 'Wie weet raad', waarin Pluslezers elkaar adviseren. Deze keer iemand die gevraagd is de administratie van zijn schoonzoon te doen? Is dit verstandig? Lees snel verder voor de adviezen van Pluslezers!

Zal ik mijn schoonzoons administratie beheren?

Ik doe als zzp’er de financiële administratie van een aantal bedrijven. Nu wil mijn schoonzoon de administratie van zijn bedrijf bij mij ­onderbrengen. Ik aarzel. Is het verstandig om zakelijk en privé te ­vermengen? Is het niet veel beter om afstand te houden in geldzaken? En wat als we een zakelijk conflict krijgen?
Naam en adres bij de redactie bekend

De adviezen van de Pluslezers

Wandelen, niet handelen

Er bestaat een oud spreekwoord: ‘Met familie moet je wandelen en niet handelen.’ Houd u daaraan. Dat zal u veel ellende besparen. U kunt echter uw schoonzoon wel verwijzen naar een administratiekantoor dat goed bekend staat en dat zijn boekhouding kan doen. Succes ermee!
Peter Wittenbols (55), Hoogerheide

Niet doen!

Elke vezel in mij zegt: niet doen! Nog afgezien van de vraag of u hiermee een zakelijk conflict riskeert: u gaat zich ongetwijfeld ongemakkelijk voelen wanneer u precies weet welke financiële keuzes uw schoonzoon gemaakt heeft. Al is hij nog zo’n goed zakenman, u komt altijd wel iets tegen dat u anders, beter, slimmer had gedaan. En zie dan maar eens uw mond te houden! De verleiding dat u zich ­ermee gaat bemoeien ligt op de loer, dus nogmaals: niet doen!
Joanna Smits (54), Den Haag

Geen aanrader

Sinds enige jaren doe ik de financiële administratie van mijn broer en schoonzus die samen een bedrijf runnen. Dit gaat goed omdat ik ze precies zo behandel als elk ander bedrijf. Dus zakelijk. Ligt er even iets moeilijk, dan stel ik mezelf de vraag: hoe zou ik handelen bij een ander bedrijf? Maar omdat het zeker risico’s met zich meebrengt, vind ik het toch geen aanrader. Mocht u ermee doorgaan, dan raad ik u aan om goede zakelijke afspraken te maken.
Naam en adres bij de redactie bekend

Maak afspraken

Als de relatie goed is, zou ik het wel aandurven. Maak goede afspraken en leg die op papier vast, zodat er geen verwarring kan ontstaan over wederzijdse rechten en plichten. Op internet zijn veel voorbeelden van overeenkomsten te vinden.
Yvonne Vreeze (62), Zoetermeer

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine