Bespaar honderden euro's

Getty Images

Met deze 25 gouden tips van onze geld-experts houdt u geld over. Plus: de 7 beste bespaar-apps.

1. Pak de (elektrische) fiets

“De auto is in een huishouden vaak de tweede grote kostenpost, naast de hypotheek of de huur. Veel van die kosten gaan naar korte ritten, relatief dure ritjes omdat de auto niet lekker op temperatuur komt. Pak dus voor korte stukjes liever de (elektrische) fiets. Dan bespaar je benzine en je ontziet de auto, die van korte ritten altijd wat te lijden heeft.”
Markus van Tol, voorlichter bij de ANWB.

2. Bel niet, mail!
Getty Images

“Vermijd dure informatienummers die een euro per gesprek kosten. Probeer eerst of je de vraag ook kunt stellen via e-mail, whatsapp of Twitter. Je zult verbaasd staan hoe goed een medium als Twitter werkt om vragen beantwoord te krijgen, rechtstreeks in je mailbox.”
Reinout van der Heijden, hoofdredacteur Geldgids.

3. Voorkom kosten met wifi

“Heb je een smartphone met een bundel voor mobiel internet? Je kunt dan overal mobiel internetten. Verbruik je meer dan de bundel, dan moet je bijbetalen. Je kunt bijbetaling voorkomen door zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi. Dat is een draadloze internetverbinding, die veel mensen al thuis hebben.

Handelingen die veel MB’s verbruiken, kun je het beste doen binnen bereik van wifi. Denk aan updates uitvoeren, nieuwe apps installeren of foto- of muziekbestanden downloaden. Ook buitenshuis kun je op steeds meer plaatsen gratis gebruikmaken van wifi: in intercity’s en bussen, in cafés en restaurants, in (toeristische) stadscentra, hotels en bungalowparken. Soms is een wachtwoord nodig, dat je van de aanbieder krijgt (bijvoorbeeld in een hotel). In de trein is geen inlogcode nodig, daar is wifi vrij te gebruiken.”
Tip op de site van SeniorWeb.

4. Zet de kachel twee graden lager

“Zeventig procent van het jaarlijkse gasverbruik komt voor rekening van de verwarming, dus hier valt veel te winnen. Een goedkope en snelle manier om rechtstreeks te besparen op de stookkosten is de centrale verwarming consequent één graad lager te zetten. Je zult de nieuwe temperatuur redelijk snel gaan ervaren als normaal. Na een tijdje kun je zelfs proberen om de verwarming nog een graad lager te zetten (bijvoorbeeld op 18 in plaats van 20 graden). Trek in het najaar en de winter binnenshuis sowieso altijd een trui aan en zet ’s nachts de cv op een graad of 12 (ook al adviseert de energieleverancier misschien iets anders). Gemiddeld levert elke graad lager een besparing op van minimaal €60 per jaar.”

Gerhard Hormann, auteur van Hypotheekvrij!

5. Ontkalk apparaten

“Zonder kalkaanslag werkt een waterkoker, wasmachine, vaatwasser of koffiezetter beter en zuiniger. Een dun laagje kalkaanslag van 0,8 millimeter (!) doet het energieverbruik van het toestel al stijgen met 8,5 procent. Ontkalken is dus een erg makkelijke manier om snel te besparen op het stroomverbruik en op de levensduur van het apparaat. Azijn is een goedkoop en doeltreffend middel om kalkaanslag te lijf te gaan.”
Tip op de site van 101bespaartips.blogspot.be

6. Geef de printer een zwart-witnaam

“Afdrukken in grijstinten is veel goedkoper dan in kleur. Geen kleurcartridges plaatsen of lege kleurcartridges niet vervangen, is geen oplossing: de meeste inkjetprinters weigeren dienst als ze geen volledig functionerende set inkttanks aan boord hebben. Een oplossing is deze: installeer de printer een tweede keer onder een andere naam. Het verschilt per besturingssysteem hoe dat moet. Bij veelgebruikte versies van Windows kies je ‘Configuratiescherm’ en vervolgens ‘Apparaten en printers’. Klik op ‘Printer toevoegen’ en installeer de printer opnieuw, op dezelfde manier als de eerste keer. Zet in de eigenschappen van die ‘tweede’ printer een vinkje voor ‘Afdrukken in grijstinten’. Bewaar deze instelling en geef de nieuwe printer bijvoorbeeld de naam ‘zwart-witprinter’. Met een druk op de rechtermuisknop stel je hem in als standaard-printer. Ziezo, voortaan krijg je als je wilt afdrukken de keuze tussen twee printers. De nieuwe ‘zwart-witprinter’ staat nu standaard geselecteerd. Wil je echt in kleur afdrukken, dan selecteer je gewoon de andere printer.”
Tip op de site van RijkerLeven.com

7. Douche één keer per week (of minder)
Getty Images

“Dit jaar heb ik in de vastentijd geen douche genomen, maar me met koud water gewassen aan de wastafel. Toen ik aan mijn ‘veertig dagen zonder douche’ project begon, dacht ik ongeveer de helft aan water te besparen. Het bleek spectaculair veel meer te zijn. Bij een gemiddelde Nederlandse douchebeurt gaat er 80 liter door het putje, ik gebruikte per keer maar 1,2 liter! Water kost niet veel, maar het opwarmen ervan wel: ongeveer €0,05 cent per liter. Eén keer minder douchen per week bespaart je per persoon ruim €20 per jaar.”
Ilse Ariëns, redacteur van Genoeg (www.genoeg.nl).

8. Zet apparaten echt uit

“Wie alle apparaten in huis écht uitzet in plaats van stand-by, bespaart zo’n €75 per jaar. Hang je zelf de was op en negeer je de wasdroger, dan bespaar je zo’n €50 per jaar. Plak radiatorfolie achter de radiator en dicht de naden en kieren in huis: €50 per jaar.”
Hans de Kok, directeur van PrizeWize.nl

9. Bespaar €150

Smul van oud brood
“Bespaar €150 per jaar door geen voedsel meer te verspillen. Maak van oud brood bijvoorbeeld een lekkere quiche. Beleg de bodem en randen van een springvorm met oud brood tot de bodem helemaal bedekt is. Maak een lekkere mix van restjes (gekookte en ongekookte) groente die je nog hebt liggen. Verdeel die over de bodem. Schenk er met melk losgeklopte eieren overheen en zet 30 minuten in de oven op 200 graden.”
Daisy Scholte, redacteur van hetkanwel.nl en auteur van Het Grote Keukenboek tegen voedselverspilling.

10. Bewaar groente slim
Getty Images

“Ieder jaar gooien we 50 kilo eten weg. Zonde. Door het slim te bewaren, gaat het langer mee. En dat betekent niet dat je alles in de koelkast moet leggen. In de koelkast horen bloemkool, prei, bospeen, broccoli en champignons. In de groenteschaal gaan paprika, aubergine, courgette, winterwortel, komkommer, tomaat en ui.”
Roy van der Ploeg, woordvoerder Voedingscentrum.

11. Gebruik de kliekjes

“Jaarlijks wordt voor miljoenen kilo’s aan eten weggegooid. Pure voedselverspilling. Dat is zonde van het eten en zonde van het geld. Mijn bespaartip is: gebruik je kliekjes. Een bolognesesaus kun je de volgende dag prima verwerken in een shepard’s pie: laagje puree erover, in de oven en klaar. En al die groenten die op miezeren staan in de groentela? Met een ui en wat bouillon maak je er een heerlijke soep van.”
Teun van de Keuken, tv-maker en schrijver van Puur en eerlijk.

12. Hou een kasboekje bij

“Ik ben een fan van het ouderwetse papieren kasboekje. Ik ben ervan overtuigd dat cijfers beter beklijven als je ze vastlegt. En er zijn tegenwoordig ook heel mooie digitale varianten.
Als je een maand lang een kasboekje goed bijhoudt, krijg je een prima inzicht in wat er aan huishoudgeld maandelijks bij jou opgaat. Voor je ‘gewone’ boodschappen zie je dat al binnen een week. Overigens is een van de effecten van het bijhouden van een kasboek dat je sowieso al minder gaat uitgeven. Je doet je boodschappen bewuster, met in het achterhoofd ‘heb ik dit echt nodig?’ En je houdt je dus vaker in, in plaats van dat je in een impuls maar wat in je wagentje gooit.”
Annemarie van Gaal, auteur van onder meer Financiële Workout.

13. Impulsaankoop? Niet doen!

“Mooie schoenen gezien? Leuk jurkje? Even uitstel loont, want het is zó uitverkoop tegenwoordig. Je loopt het risico dat jouw maat uitverkocht is, maar dan bespaar je nog meer.”
Wilma van Hoeflaken, auteur van Vrouwen & Geld en Kind & Werk.

14. Verhuur je huis

“Een nieuwe manier om voor een prikkie overal in Europa te overnachten, is Nightswapping (nl.cosmopolit-home.com). Je verdient gratis nachten door via internet (een kamer in) je eigen huis aan te bieden aan gasten. Deze nachten kun je vervolgens inruilen voor overnachtingen in huizen van aangesloten leden. Je kunt ook nachten kopen als je je eigen huis niet open wilt stellen. Aanmelden is gratis, per boeking betaal je €9,90 administratiekosten.”
Heleen van der -Sanden, hoofdredacteur van Genoeg
(www.genoeg.nl).

15. Huis opknappen voor 1 juli

“Is het huis toe aan een opknapbeurt? Onderneem dan binnenkort nog actie. De btw op de arbeidsuren is tot 1 juli 2015 nog 6% in plaats van 21%. De schilder of klusjesman is tot die tijd een stuk goedkoper dan daarna.”
Gabriëlla Bettonville, woordvoerder Nibud.

16. Verkoop de auto

“Ontdek hoe goedkoop en zorgeloos een leven zonder auto is. Van het geld dat je overhoudt, kun je gemakkelijk meerdere keren per maand een auto huren via Greenwheels, SnappCar of MyWheels. Zorgen om waardevermindering en onderhoudskosten zijn definitief verleden tijd. Voor wie echt niet zonder eigen vervoer kan: verhuur de auto via SnappCar of MyWheels. Zo wordt je vierwieler geen heilige koe maar een melkkoe.”
José Mast, freelance journalist zonder auto.

17. Benut het achtste wereldwonder

“Altijd geld hebben voor leuke dingen, zoals een familiediner, een cruise of nieuwe meubels. Dat lukt, als je de betaal-eerst-jezelf-methode in de vingers hebt. Deze methode stoelt op het feit dat vrijwel iedereen pijnloos 5 tot 10 procent van zijn netto maand-inkomen kan sparen, want de doorsneemens zet automatisch de tering naar de nering. Laat maandelijks een vast bedrag overboeken naar een spaarrekening (met maximale rente!), net nadat je inkomen is gestort. Wie elke maand €100 reserveert, heeft een jaar later, bij 1,5 procent spaarrente, zomaar €1210 klaarstaan. Na vijf jaar bezit je een dikke €6200. En na 15 jaar doorzetten zelfs ruim €20.000. Dit magische effect van rente-op-rente noemde Albert Einstein ‘het achtste wereldwonder’.”
Erica Verdegaal, econoom en geldzaken-publicist.

18. Start een familiebank

“Heb je geld op de bank? Dan krijg je daar bijzonder weinig rente op. Je kunt het geld beter (hypothecair) uitlenen aan een familielid voor de aankoop of verbetering van de eigen woning. Jouw vermogen blijft gelijk (lager banksaldo, maar een vordering op het familielid). De rente is voor het familielid aftrekbaar als eigenwoningrente mits de lening aan de wettelijke voorwaarden voldoet, zoals een geleidelijke aflossing in dertig jaar. Op deze manier kun je een goede rente krijgen.”
Marjan Langbroek, auteur van de Belastinggids van de Consumentenbond.

19. Zet de tering naar de (pensio)nering

“Zorg ervoor dat je vaste lasten na pensionering zo laag mogelijk zijn. Dan heb je meer kans met je pensioen uit te komen.”

Getty Images

Dr. Emilie Schols, pensioenjurist.

20. Do’s and don’ts

Doen:

  • “Voor huiseigenaren: zoveel mogelijk hypotheek aflossen.
  • Voor mensen met veel vrije tijd: investeren in vaardigheden om het kopen van goederen en diensten te vervangen door het zelf produceren ervan.
  • Voor iedereen: jezelf disciplineren tot zuinigheid. Spreek met jezelf of anderen af dat als je x dagen niet meer dan bedrag y hebt uitgegeven, je de volgende dag jezelf mag verwennen.”

Niet doen:

  • “Jezelf wijsmaken dat je verleidingen kunt weerstaan als dat niet het geval is.
  • Prijzen vergelijken. Mensen die tijd steken in het vergelijken van prijzen en het zoeken van de winkel met de goedkoopste aanbiedingen, blijken meer uit te geven omdat ze meer kopen.”

Prof. dr. Henriëtte Prast, hoogleraar persoonlijke financiële planning in Tilburg.

21. Leg de hypotheekrente vast

“Omdat het slechts een kwestie van tijd is dat de kapitaalmarktrente weer gaat stijgen, zou het verstandig zijn dat mensen met een hypotheek de rente voor langere tijd gaan vastzetten. Als de rente eenmaal weer gaat stijgen, is men eigenlijk al te laat.”
Prof. dr. Sylvester -Eijffinger, hoogleraar -financiële economie aan de Universiteit van Tilburg.

22. Train je koopkracht

“Koopkracht is niet een getal uit de economische statistieken, maar een echte kracht, een vaardigheid die je kunt ontwikkelen en trainen, net als spierkracht. Dat verklaart waarom sommige mensen (ik noem ze vrolijke survivors) het heel goed redden met weinig geld: zij hebben een geweldige koopkracht. Een goede oefening is deze: beschouw een bezoek aan de supermarkt als een wedstrijdje, consument tegen de commercie. De tegenstander pakt uit met aanbiedingen, 3 voor de prijs van 2, verspreiden een heerlijke geur en draaien gezellige muziek om je kooplustig te stemmen. Zie die aanbieding als een horde, spring er húp overheen, of dribbel erlangs: 1-0 voor de consument. Op naar de volgende!”
Marieke Henselmans, auteur van Sta financieel sterk.

23. Buit je niet-rokerschap uit

“Bent je gestopt met roken en heb je een overlijdensrisicoverzekering? Na twee jaar heb je recht op niet-rokerskorting. Rokers betalen gemiddeld 64 procent meer premie dan niet-rokers, dus er kan flink bespaard worden!”
Suzan Samson van Independer.nl

24. Overlijdens risicoverzekering kan goedkoper

“Overstappen naar een nieuwe, goedkopere overlijdensrisico-verzekering is heel eenvoudig. Vergelijk wat een nieuwe verzekering kost, sluit online een nieuwe polis af en zeg de huidige polis pas op als je op basis van je gezondheid geaccepteerd bent. Ik ken voorbeelden van iemand die in 2004 een levensverzekering afsloot op zijn leven voor €200.000. Komt hij binnen dertig jaar te overlijden, dan keert de verzekeraar uit. Daarvoor betaalde hij eerst €35 premie per maand. Na tien jaar kost dezelfde verzekering met hetzelfde verzekerde bedrag en dezelfde einddatum €9,47 per maand. Door goed te vergelijken bespaart hij nu meer dan €300 per jaar!”
Jeroen Wolfsen, financieel -adviseur van MoneyWise.nl

25. Pak een half procent extra rente

“De meerderheid van de Nederlanders spaart nog steeds bij een bekende grote bank: Rabobank, ING of ABN AMRO. Toch is de rente bij die banken veel lager dan bij de kleinere spaarbanken. Dat scheelt vaak meer dan een half procent per jaar! Ofwel: meer dan €50 op een spaarsaldo van €10.000. Overstappen is veilig en gemakkelijk. Bijna alle banken in Nederland vallen onder het depositogarantiestelsel, dat een bedrag van €100.000 per persoon garandeert bij een eventueel faillissement. Bovendien hoef je bij aanbieders van de hoogste rente meestal geen betaalrekening te openen. Het openen van een spaarrekening kan vrijwel altijd online en is bij de meeste banken nog geen tien minuten werk.”
Roland Bieleveldt van Vanspaarbankveranderen.nl

Hieronder 7 handige bespaar-apps

1. Scoupy: Duizenden aanbiedingen en kortingsbonnen op een rij
2. Productchecker: Snel prijzen en beoordelingen van Kieskeurig.nl zien, terwijl je winkelt.
3. Meterstander: Zelf meterstanden invullen om je energieverbruik en de kosten bij te houden.
4. Toogethr: Bespaar op reiskosten door te carpoolen en ritten te delen.
5. Benzine-jup: Waar je het voordeligst kunt tanken en wat dat per tank oplevert.
6. Boodschappen: Toont de aanbiedingen in de buurt, dus foldertjes uitpluizen is niet meer nodig.
7. Slim koken: Tips en recepten van het Voedingscentrum, die ervoor zorgen dat je minder eten weggooit.

Lees online elke maand nieuwe bespaartips! Kijk op www.geldenrecht.nl/besparen

Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine