Stelling: De wintertijd moet afgeschaft worden

Wat vindt u?

Getty Images

Afgelopen weekend is de wintertijd weer ingegaan. De klok ging daarbij een uurtje achteruit, waardoor iedereen wat langer kon slapen. Elk jaar wisselen tussen winter- en zomertijd zorgt ervoor dat ons biologische ritme verstoord wordt. Is het dan niet handig om de wintertijd af te schaffen, aangezien het in de zomertijd later licht wordt en later donker?

Zomertijd afschaffen

Dr. Marijke Gordijn stelt dat het beter is om de zomertijd af te schaffen. Indien de zomertijd in stand gehouden wordt, blijft het in de ochtend langer donker. Dit is ongunstig voor de mens omdat hij juist behoefte heeft aan ochtendlicht. Het licht zorgt ervoor dat onze natuurlijke klok bijgesteld wordt, zodat we niet uit te pas lopen, en daardoor minder lichaamsklachten oplopen.

Daarnaast zorgt de zomertijd ervoor dat er korter geslapen wordt, terwijl slaap juist bevorderend is voor de gezondheid.

Wintertijd afschaffen

Mayer Hillman is van mening dat het beter is om de wintertijd af te schaffen. De zomertijd zou juist beter zijn voor de gezondheid in plaats van de wintertijd. Er is namelijk meer daglicht aanwezig waardoor we langer buiten zijn.

Gordijn geeft als tegenargument dat meer daglicht niet betekent dat we ook langer buiten zijn. Andere factoren zoals extreem weer spelen ook mee. Zij zegt dat Hillman ook maar naar één aspect kijkt en geen rekening houdt met het feit dat het in de winter langer donker blijft in de ochtend.

Auteur 
Bron 
  • scientias