Bespaartips november 2014

Getty Images

De tips van Nico voor de maand november!

1. Controleer facturen. Ontvangt u na een reparatie of opdracht een factuur, controleer dan of deze overeenkomt met wat van te voren is afgesproken. Dat geldt natuurlijk ook voor de kassabon, kloppen de prijzen die u betaalt met de prijs op het schap? Zowel bij de factuur als de bon is de afgesproken prijs, de schapprijs, maatgevend.

2. Verhoog het eigen risico. Slechts 11 procent van de verzekerden heeft een hoger eigen risico. Uit onderzoek blijkt dat wanneer het eigen risico verhoogd met €500, vaak €240 minder premie betaalt. Blijven de kosten onder de €600 per jaar, dan wordt er winst gemaakt. Vooral jonge mensen hebben baat bij een hoger eigen risico, maar ook gezonde 50-plussers kunnen winst maken.

3. Onterf de partner in zorg. Verblijft de partner in een zorginstelling, dan kan het verstandig zijn om deze partner te onterven ten gunste van de kinderen. U voorkomt zo de hogere eigen bijdrage uit vermogen. Emotioneel voelt het niet goed, maar voor de portemonnee van de kinderen is het beter.

4. Voorkom rood staan. Banken rekenen vaak een procent rente per maand voor rood staan, dat komt op 12 procent per jaar! Zoveel rente ontvangt u niet op uw spaarrekening, voorkom rood staan, daar verdient u aan.

5. Gratis parkeren. Een andere stad bezoeken kan door parkeergeld duur worden. De ANWB heeft voor u uitgezocht waar het goedkoop parkeren is. Check anwb.nl/verkeer/nederland/parkeren en u weet waar u goedkoop uit bent.

6. Verzekeringen vergelijken. Het loont de moeite om zo nu en dan uw verzekering eens tegen het licht te houden. Heeft u alle verzekeringen nog wel nodig, en zo ja, kunt u niet goedkoper uit zijn bij een andere verzekeringsmaatschappij? Houd de premies, de voorwaarden en de kosten voor bemiddeling goed in de gaten.

7. Schenken via volmacht. Is iemand niet meer handelingsbekwaam, dan kan de rechter een bewindvoerder aanstellen die namens die persoon mag handelen. Groot bezwaar is dat schenken namens die onder bewindgestelde alleen mag als er al een schenktraditie was. Zo ziet u het vermogen verdampen door de eigen bijdrage in de zorg. U kunt dit voorkomen door een notariële machtiging. U geeft dan de gemachtigde het recht om namens u te schenken, wel zo verstandig.

8. Goedkoper verhuizen. Ouderen verhuizen niet graag, maar als u toch wilt of moet verhuizen, betaal dan niet teveel, vraag bij verschillende verhuizers offertes aan via bijvoorbeeld: verhuisofferte.nu, verhuisoffertes.com  of www.online-verhuisofferte.nl

9. Geen korting, wel een extraatje. Onderhandelen over de prijs zit nog niet erg in het bloed van de Nederlander, toch kan een balletje opgooien over een korting of een extraatje tot leuke verrassingen leiden. Gratis schoenpoets bij een paar nieuwe schoenen of zonder kosten het bezorgen van een nieuwe matras, je hebt het eerder voor elkaar dan gedacht. Het enige wat daarvoor nodig is? Een beetje lef.

Bron 
  • Proud to be Senior