Achter de schermen bij Downton Abbey

Getty Images

Ruisende jurken, adellijke intriges, smoezende bedienden. Eind november start op tv een nieuw seizoen van Downton Abbey. Een onthullend kijkje op de set van dit populaire kostuumdrama.

Onze mond valt open van verbazing als we de Ealing Studios in West-Londen betreden. De serie Downton Abbey wordt toch opgenomen op het beroemde Highclere Castle? Hoe kan een mens zich vergissen... Omdat het statige landhuis in het noorden van het graafschap Hampshire cultureel erfgoed is, mag daar binnen niet gefilmd worden.

En dus hebben de makers van Downton Abbey in Ealing de slaapvertrekken, de benedenkeuken en de voorraadkamers van het kasteel nagebouwd. Elke tegel in de keuken, elk glas-in-loodraampje boven de deuren, elke scheur in de muur: álles is een exacte kopie van Highclere Castle.

Zwijmelen

In de Ealing Studios wordt hard gewerkt aan alweer het vijfde seizoen van Downton Abbey, met twee gewonnen Golden Globes en tien Emmy Awards de meest bekroonde Britse dramaserie ooit. Over de hele wereld smult men van alle verwikkelingen rond de adellijke familie van Lord Robert en Lady Cora ­Crawley.

Groot is het verdriet als in serie drie de middelste Crawley-dochter Sybil tijdens de bevalling van haar dochtertje Sybbie overlijdt. En Twitter ontploft als in datzelfde seizoen de oudste dochter Mary haar man Matthew verliest doordat hij zich tegen een boom te pletter rijdt. “Mijn hart is in duizend stukken gebroken!”, “Ik hoop dat hij in coma ligt en niet dood is!”, “Verdorie Downton, nu ben ik echt down!”, luiden enkele tweets die de ether worden in geslingerd.

Maar ook het lief en leed van het personeel downstairs is populair. Alle fans zwijmelen massaal mee als dienstmeid Anna Smith en lijfknecht John Bates verliefd op elkaar worden en in de tweede serie trouwen. En lakei Thomas Barrow, die zich koste wat kost omhoog wil werken, ontpopt zich meer en meer als een volbloed intrigant.

Verdacht sterfgeval

“Stilte op de set!”, roept de regisseur opeens. “En... actie!” Met ingehouden adem zien we hoe Anna Smith beneden in de bediendenhal huishoudster Mrs. Hughes apart neemt. Er ontstaat een discussie over een treinkaartje waarmee Anna’s man John Bates naar Londen is afgereisd.

Fanatieke volgers van Downton Abbey zullen nu al weten waar deze scène over gaat. Nadat Anna in seizoen vier is aangerand door de butler van een bezoekende lord, overlijdt deze bruut enkele weken later onder verdachte omstandigheden. En alles wijst erop dat Bates meer weet van dit ‘onfortuinlijke sterfgeval’. “En cut!”, roept de regisseur tevreden.

Terwijl het opnameteam de zojuist geschoten scène terugkijkt, zien we in de verte Hugh Bonneville ­(Robert Crawley) en Elizabeth McGovern (Cora Crawley) voorbijschuifelen. We zien onze kans schoon en schieten de twee aan voor een gesprekje. Hoe verklaren zij het wereldwijde succes van Downton Abbey?

“Iemand zei ooit dat Downton Abbey een soap is, geschreven door een dichter”, zegt McGovern. “Dat vind ik mooi gevonden en het is ook waar. Ondanks het klasseverschil tussen de adel en het volk zijn de verhaallijnen in de serie uit het ­leven gegrepen. Alle personages leven, lachen, ruziën, huilen, liegen, bedriegen en sterven. En dat is door Julian Fellowes, de schrijver van Downton Abbey, op een prachtige manier geschreven.”

“Daarbij is de fascinatie voor de Britse royals en aristocratie nog steeds ontzettend groot”, vult Bonneville aan. “Miljoenen mensen over de hele wereld vergapen zich aan Queen Elizabeth, prinses Diana, William en Kate, de kostuums, de etiquette... Tel daar het melancholische tijdperk, de schitterende locaties en het geweldige camerawerk bij op en je hebt de sleutel tot het succes te pakken. En laten we Dame Maggie Smith niet vergeten. Haar Violet Crawley is met haar ijzige blikken en vileine opmerkingen subliem.”

Heerlijke schurk

“Would you like some more tea, mum?”, horen we opeens achter ons. Als we omkijken, zien we hoe Robert James-Collier zijn moeder en drie van haar vriendinnen een rondleiding over de set geeft. Ook voor ons heeft de acteur, die de stokende lakei ­Thomas Barrow speelt, een paar minuten tijd.

“Soms kan ik nog steeds niet geloven dat ik hier sta”, glundert James-Collier. “Ik heb economie gestudeerd en ben per toeval in het acteervak gerold. En nu speel ik een van de populairste types in de serie. Want ­Barrow is een schurk you love to hate. Er woonden en werkten te veel aardige mensen op Downton, daarom is mijn personage erin geschreven. En het is een heerlijke rol om te spelen. Wat ik zou doen als ikzelf een lakei zou hebben? Ik zou me opgelaten voelen. ­Iemand die zich voor mij uitslooft? Nee, niks voor mij. Ik zou hem lekker een dagje vrij geven of meenemen naar de pub voor een biertje.”

Absoluut geheim

En kijk, daar hebben Michelle Dockery, de even markante als beeldschone actrice die zich al vijf series lang in het korset van Lady Mary Crawley wurmt. “Lady Mary gaat een interessant vijfde seizoen tegemoet”, verklapt Michelle. “Na de dood van haar man Matthew wordt ze weer verliefd en gaat ze zich steeds meer bemoeien met de landbouw en veeteelt op de landerijen rond de Abbey.

Och, ik zou dit kostuumdrama tot in lengte van jaren kunnen spelen. De serie is prachtig en al mijn collega’s zijn goede vrienden geworden. We willen zelfs een Downton Abbey-bandje oprichten. Naast actrice ben ik ook jazz-zangeres en ook Elizabeth McGovern zingt in een band: Sadie and the Hotheads. Verder is Allen Leech, die voormalig chauffeur Tom Branson speelt, een steengoede gitarist. We zien dus mogelijkheden.”

Dan wordt ons vriendelijk verzocht de set te verlaten. De crew staat op het punt enkele scènes op te nemen die absoluut geheim moeten blijven. Gaat het om de knapperd op wie Lady Mary verliefd wordt? Draait het om John Bates, die misschien betrokken is bij de dood van de aanrander van zijn vrouw Anna? Of toveren de makers na Shirley MacLaine en Paul Giamatti weer een wereldberoemd acteur uit de hoge hoed die een gastrol zal spelen? *

* Inmiddels is ‘uitgelekt’ dat George Clooney zijn opwachting zal maken in een van de komende afleveringen.

De antwoorden krijgen we vanaf 22 november, want dan begint de NCRV op NPO2 met het uitzenden van de fonkelnieuwe vijfde reeks Downton Abbey. Vanaf 10 december is seizoen 5 te koop op dvd en blu-ray.

Downton-trivia

Wist u dat...

  • ...elke aflevering van Downton Abbey ruim één miljoen pond (1,3 miljoen euro) kost om te maken?
  • ...ook Indiana Jones-acteur Harrison Ford in Downton Abbey wil spelen? Hij heeft de schrijver gesmeekt om een rol.
  • ...Highclere Castle, het landhuis uit Downton Abbey, ’s zomers open is voor publiek? Een kaartje kost €32,50.

Win: Downton Abbey op dvd

Wilt u de nieuwe afleveringen van Downton Abbey lekker in uw eigen tempo ­kijken? We geven 8 dvd-boxen van het eerste deel van seizoen 5 weg. Kans ­maken? Stuur vóór 22 november een kaartje naar ­Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn o.v.v. ‘Downton Abbey’.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine