Einde zwart sparen

Uitwisselingsakkoord tussen 50 landen

Getty Images

Nederland is een van de 50 landen die gisteren een verklaring hebben ondertekend waarmee zij automatisch belastinggegevens gaan uitwisselen, het einde van zwart sparen.

Overheid gaat zwart sparen tegen

Stiekem geld stallen op een bankrekening in het buitenland of inkomen uit het buitenland niet opgeven zit er na 2017 niet meer in. Vanaf het najaar van 2017 ontvangt Nederland automatisch informatie over mogelijke Nederlandse belastingplichtigen in het buitenland. Nederland zal vanaf dan ook vergelijkbare gegevens uitwisselen met de andere 49 landen die meedoen met de automatische uitwisseling. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft daarvoor in Berlijn een verklaring ondertekend, net als de vertegenwoordigers van 49 andere landen die zo belastingontduiking willen tegen gaan.

Opsporten zwartspaarders makkelijker

De gegevens van de buitenlandse belastingplichtige ontvangt de Nederlandse fiscus van de banken. Omdat alle 50 landen dezelfde standaard gebruiken voor de uitwisseling is opsporen van zwartspaarders en verzwegen inkomsten veel gemakkelijker geworden.