Stelling: huidig pensioenstelsel moet veranderen

Getty Images

Als het aan Jette Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken ligt, moet het huidige pensioenstelsel veranderen. De arbeidsmarkt ziet er namelijk anders uit dan vroeger. Bent u het eens met Jette Klijnsma?

Redenen

Er zijn enkele redenen waarom het huidige pensioenstelsel zou moeten veranderen.

Tegenwoordig wordt er steeds vaker van baan gewisseld of voor slechts een korte periode gewerkt. Dit zorgt ervoor dat mensen minder pensioen opbouwen. Ook de toename van zzp'ers, die geen zekerheid hebben op een pensioen, maakt de noodzaak groter. Tot slot bestaat er veel onduidelijkheid over het huidige pensioenstelsel. Hierdoor weten mensen niet meer wat ze kunnen verwachten van hun pensioen.

Aanpassingen

De meningen zijn verdeeld als het gaat om welke aanpassingen gemaakt moeten worden in een nieuw pensioenstelsel.

De een hecht veel waarde aan solidariteit en wil dat deelname aan een pensioenfonds verplicht moet blijven. De ander wil meer te zeggen krijgen over zijn pensioen en zelf de keuze kunnen hebben bij welk pensioenfonds hij aangesloten is. Ook zijn er mensen die meer flexibiliteit willen zien.

Volgens sommige mensen zou de verantwoordelijkheid voor pensioenfondsen niet meer bij de overheid, vakbonden en werkgevers moeten liggen, maar bij de deelnemers van een pensioenfonds.

Vertrouwen

Het vertrouwen in het pensioenstelsel heeft een flinke deuk opgelopen. Volgens Klijnsma heeft de overheid al veel maatregelen getroffen om het vertrouwen te herstellen, maar is er nog veel werk aan de winkel.

Wat vindt u? Moet het huidige pensioenstelsel veranderen? Breng rechtsboven uw stem uit!

Auteur