Tuinieren in april

Romke van de Kaa over zijn tuinervaringen

Getty Images

Het is iets wat je normaal gesproken alleen in cartoons ziet: de tuinman die de tak doorzaagt waarop hij zelf zit. Toch komen iets minder grote blunders in de tuin best vaak voor. En niet alleen bij amateurs maar ook bij professionals.

Kuipplantenleed

Zo herinner ik me een tuinarchitect die voor een klant een natuurlijke vijver ontwierp. Alleen was hij vergeten rekening te houden met de grondwaterstand, die ter plaatse nogal laag was. Het resultaat? Een droge kuil. Wie kan van zichzelf zeggen dat hij nooit een blunder begaat? Ik niet in ieder geval. Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik een grote koperen wasketel in een antiekwinkel kocht. Die zou dé blikvanger worden in mijn tuin. Maar ja, er zat geen gat in de bodem, en om dat er nu in te boren…

Wie begaat nooit een blunder? Ik niet.

Ik bedacht daarom een beplanting van moeras­planten: mimulus – een vrolijk bloeiend ­moerasplantje –, moeras­varens en moeras­paardenstaart. Stuk voor stuk planten die geen gevaar lopen om te verdrinken als het een week lang regent. Opgelost, dacht ik. Regenen deed het ook toen ik mijn wasketel ging opplanten en daarom sleepte ik het ding onder een afdakje. Ik stond ervan te kijken hoeveel grond er in zo’n koperen bak past. Vervolgens zette ik de mimulus langs de rand, daaromheen de moerasvaren en in het midden plantte ik de moeraspaardenstaart. Tevreden met het resultaat dacht ik: nu nog even de ketel op z’n plaats zetten. Waarop ik er al snel achter kwam dat het ding met geen mogelijkheid meer te verplaatsen of vervoeren was. Dus hierbij nog maar eens het advies: zet grote potten altijd eerst op hun plaats voordat je ze met grond vult.

Tuinieren maar...

 

Getty Images

Klinkers langs de graskant
Graskanten afsteken met een spade of kanten­steker is niet het leukste werk in de tuin. Maar wie een gazon heeft, zal het toch moeten doen. Om werk te besparen, zou je een rand van straatklinkers langs het gras kunnen leggen. Daar loop je dan met de grasschaar langs en je knipt al het gras dat over de stenen steekt af. Ook geen boeiende klus, maar wel snel geklaard.

Koperdraad tegen slakken

 

Getty Images

Slakken zorgen voor veel ergernis. Maar bij kuipplanten zijn ze makkelijk te bestrijden. Neem een koperdraad en draai die strak om de pot. Koperdraad is een onneem­bare barrière voor slakken. Con­troleer van tevoren of ze niet al in de betreffende kuipplant zitten – anders kunnen ze er niet meer uit.

Waterlelies afzinken

Getty Images


Waterlelies ín de vijver­bodem planten is geen goed idee: het is een helse klus om ze er weer uit te krijgen. En die tijd komt ­altijd, want het zijn snelle groeiers. Plant ze in waterplantenmandjes die bij ­ieder tuincentrum te koop zijn. Verzwaar het mandje met straatklinkers en zink het af; waterleliewortels ­bevatten namelijk lucht­kamers en hebben de ­neiging om te gaan drijven. Over waterlelies gesproken: het is heel belangrijk om de groeikracht van de plant af te stemmen op de diepte van het water. Zelfs voor mini­vijvers in een waterkuip zijn er geschikte soorten. De zwavelgele ‘Helvola’ kan bijvoorbeeld al in 15 cm water. Zo kun je zelfs waterlelies hebben op het ­balkon.

Doen in april

  • Ongeduldig zijn we allemaal en op de meeste terrassen zullen de kuipplanten nu al buiten staan. Dat kan ook best, maar bij nachtvorst moet je ze wel beschermen. Vliesdoek (een dun synthetisch geweven doek dat je om de plant wikkelt) is hiervoor ideaal. Het beschermt tegen een paar graden ­nachtvorst en is in ieder tuincentrum te koop. Bij voorzichtig gebruik gaat het jarenlang mee.
  • Rottend blad en oude planten­resten in de vijver kun je nu verwijderen. Vijvers zorgen voor veel biodiversiteit in de tuin, maar daarvoor hoeven ze niet groot te zijn. Zorg er wel altijd voor dat ­dieren eruit kunnen ontsnappen a
    Getty Images
    ls ze er per ongeluk in terecht ­komen: vermijd steile kanten.
  • Stadstuinieren is de grote mode, maar het kweken van groenten op het eigen balkon valt nog niet mee; tuinbonen en aardappelen zijn geen echte balkongroenten. Begin liever met kruiden zoals basilicum en ­peterselie. Koop een pot in de supermarkt, trek de kluit voorzichtig uit elkaar en je houdt zeker twintig planten over. Met zo’n kruidentuintje op je balkon ben je het hele seiz oen zelfvoorzienend.

 

Getty Images
Getty Images

Tip! Natuurlijk aandoende vijvers zijn alleen mooi als de rand niet te veel opvalt. Dit is de tijd om die te maskeren, bijvoorbeeld met dotterbloemen, penningkruid of moerasvarens.

Groene vraag

Elke maand beantwoordt Romke de tuinvraag van een Pluslezer.

 

Getty Images


Ik hou van rozen, maar de laatste jaren kwijnen ze weg. Wat gaat er mis?
Als rozen niet goed willen groeien op een plek waar andere rozen het eerder prima ­deden, dan is de grond daar ‘rozenmoe’. Rozenmoeheid is geen ziekte maar een hoge concentratie van wortelparasieten in de grond. Die parasieten – aaltjes – kun je op twee manieren bestrijden. Ten eerste kun je een kubieke meter besmette tuingrond door verse grond vervangen. Of je kunt afrikaantjes planten. Dat is verreweg de makkelijkste methode. De wortels van afrikaantjes scheiden stoffen af waar de aaltjes een geweldige hekel aan hebben. Ze vluchten dan naar andere delen van de tuin. Je kunt hiervoor twee soorten afrikaantjes gebruiken: Tagetes minuta (een soort uit Mexico, zie foto) en Tagetes polynema (een reuzen­afrikaan die anderhalve meter hoog wordt en daarom ook weleens als tijdelijk haagje wordt toegepast). De zaden zijn niet makkelijk te vinden, maar bij de gespecialiseerde zaadhandel zijn ze vaak wel te koop. Na één seizoen met afrikaantjes kunnen op die plek weer rozen worden geplant. Voor de zekerheid zou ik twee seizoenen wachten. Zet de roos zolang op een andere plek in de tuin.

Lees meer in onze online-rubriek over tuinieren op www.plusonline.nl/tuinieren

Bron 
  • Plus Magazine