7 vragen bij het kopen van een appartement

Getty Images

Wie een appartement op het oog heeft, moet extra opletten: u krijgt met andere zaken te maken dan wanneer u een gewoon woonhuis koopt.

1. Hoe actief is de Vereniging van Eigenaren?

Als koper van een appartement kunt u niet om de Vereniging van Eigenaren (VvE) heen. Een appartement is een woning in een groter gebouw, bijvoorbeeld een flat. De wet verplicht de eigenaren een VvE te vormen en iedere nieuwe eigenaar is automatisch lid. De VvE moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, maar dat is geen garantie dat de VvE ook actief is. Een actieve VvE vergadert minimaal één keer per jaar, heeft een collectieve opstalverzekering, zorgt voor onderhoud en benoemt een bestuurder. Als de VvE goed functioneert, is de woning vaak waardevaster én makkelijker te financieren.

2. Wat bent u kwijt aan servicekosten?

De VvE bepaalt de hoogte van de (maandelijkse) servicekosten voor gemeenschappelijke uitgaven, bijvoorbeeld voor de opstalverzekering, schoonmaak en verlichting van gemeenschappelijke ruimtes, collectieve verwarming en onderhoud van de lift. Ook reserveert de VvE – als het goed is – een bedrag voor groot onderhoud.

3. Wat is bij de servicekosten inbegrepen?

In het splitsingsreglement staat welk onderhoud de VvE voor haar rekening neemt. Staat hier bijvoorbeeld het schilderen van de kozijnen niet bij, dan moet u daar zelf voor zorgen. Maar... de eigenaren zijn wel altijd samen verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw. Bijvoorbeeld voor het dak, de gevel en de dragende muren.

4. Zit er voldoende in de pot?

Een reservefonds voor groot onderhoud is een wettelijke verplichting voor de VvE. Toch is het raadzaam om te controleren of dit potje daadwerkelijk bestaat en tot hoe ver het is gevuld. Als kersverse koper loopt u anders het risico dat u moet bijbetalen voor achterstallig onderhoud. Stel bijvoorbeeld dat het dak van uw bovenburen lekt; ook al woont u zelf op de begane grond, u zult moeten meebetalen aan de reparatie. Is de pot van de VvE leeg, dan moeten alle eigenaren de portemonnee trekken. De notaris moet bij de overdracht de grootte van uw aandeel in het reservefonds vermelden, maar als koper kunt u beter niet wachten op het ondertekenen van de overdracht. Met deze rekentool kunt u controleren of de pot voldoende gevuld is.

5. Is er achterstallig onderhoud?

Controleer bij de gemeente of het kadaster of er voor het complex een aanschrijving geldt tot het doen van noodzakelijk onderhoud. En laat een bouwkundige keuring doen bij de bezichtiging. Is er achterstallig onderhoud én onvoldoende geld in de kas, dan hebt u alle reden om stevig te onderhandelen over de aankoopprijs. Of om van de koop af te zien.

6. Hoe ziet het gebouw eruit?

Bezichtig niet alleen het appartement. Kijk ook naar de netheid en mankementen van de rest van het gebouw – van kelderbox tot dak.

7. Wat vertellen de notulen en jaarrekening?

Vraag de huidige eigenaar naar de notulen van recente ­vergaderingen van de VvE en de bijbehorende stukken (zoals de balans en de exploitatierekening van het afgelopen boekjaar en de begroting). Hoe worden besluiten genomen? Zijn er leden met betalings­achterstanden? Worden er kritische vragen gesteld? Deze documenten zijn ook op te vragen bij de bestuurder (ook wel ‘administrateur’ genoemd) van de VvE. Wie dit is, kunt u nagaan bij de Kamer van Koophandel. Dit kan een bewoner zijn, maar ook een administratiekantoor.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine