Vreemde valuta

Wat kunt u ermee?

Getty Images

Voor miljoenen aan buitenlands geld ligt te verstoffen. Wat kunt u hier nog mee doen, behalve kraanvogels vouwen?

Bij u liggen ze misschien ook nog ergens in een la: die dollars, francs en ponden. Ooit over van een vakantie en daarna zorgvuldig opgeborgen voor de volgende reis. Hoeveel vreemde valuta er precies ligt te wachten op de volgende reis was tot op heden onbekend, maar een enquête onder ons Plus-panel geeft een goede indruk.

Getty Images
Daaruit blijkt dat bijna 46 procent nog wel ergens buitenlands geld heeft liggen. Eén op de zeven ondervraagden heeft geen idee van de waarde, een derde denkt er niet meer voor te kunnen krijgen dan 25 euro. De andere helft schat de waarde hoger in. Volgens een bescheiden schatting ligt er dan voor ruim 84 miljoen euro aan buitenlands geld te wachten tot het de grens weer over mag. Opvallend: bijna een kwart daarvan (ruim 20 miljoen euro) bestaat nog uit meer dan twaalf jaar oud pre-euro geld zoals peseta’s, drachmen en lires.

Wat kunt u ermee?

❶ Nog een keer gebruiken
De meeste ondervraagden hebben nog geen idee wat ze met het geld gaan doen, of bewaren het maar. Bent u serieus van plan om uw buitenlandse geld opnieuw te ­gebruiken, dan is het slim het in ‘lan­denenvelopjes’ te bewaren. Zet ze op alfabetische volgorde, dan ziet u bij elke volgende vakantie snel of u nog geld uit dat land hebt.

❷ Omwisselen in het buitenland
De pre-euro valuta kunt u natuurlijk niet meer gebruiken op vakantie, zoals Italiaanse lires of Griekse drachmen. Toch kan het slim zijn om oude bankbiljetten en munten uit de zeventien andere ­eurolanden wel mee te nemen op vakantie. Deze valuta zijn namelijk vaak inwisselbaar bij de bank in het land van herkomst. Lastig is wel dat elk land zijn ­eigen procedures heeft om de oude valuta om te wisselen. U moet dan bijvoorbeeld allerlei formulieren invullen, en ook nog in een vreemde taal. En soms zijn er kosten aan verbonden. Munten omwisselen is niet altijd meer mogelijk.

❸ Omwisselen in Nederland

Getty Images

Veel biljetten kunt u gelukkig ook gewoon in Nederland omwisselen, bijvoorbeeld bij een van de vijftig vestigingen van GWK Travelex. Zij nemen niet alleen courante valuta aan, maar ook een groot deel van de biljetten die door euro’s zijn vervangen. “Wilt u zeker weten dat u uw papiergeld bij ons kan omwisselen, bel dan van tevoren even naar de vestiging”, tipt GWK-marketing manager Ido Schiferli. Ook bij de bank kunt u soms buitenlands papiergeld omwisselen. Zo kunt u bij ING-vestigingen op vertoon van een legitimatiebewijs buitenlands geld op eigen rekening storten. De Rabobank is sinds 1 april gestopt met het aannemen van vreemde valuta.

❹ Verkopen op internet
Als u de weg weet op internet, hoeft u de deur helemaal niet meer uit om uw buitenlandse munten en biljetten te gelde te maken. Oude briefjes en muntgeld kunt u namelijk ook proberen te verkopen op veilingsites als eBay of Marktplaats. Overigens zijn op deze sites vooral munten en biljetten in trek die interessant zijn voor verzamelaars. Ook via de website www.oudevalutas.com van de Belgische Mario Van Poppel en zijn vriendin Aleksandra Ruchala, die nu samen in Groot-Brittannië wonen, kunt u oud en courant buitenlands geld omwisselen. Het werkt als volgt: op de website downloadt u een ‘inwisselformulier’ dat u vervolgens afdrukt en invult. Het ingevulde inwisselformulier verstuurt u, samen met de in te wisselen biljetten en muntstukken naar het adres in Groot-Brittannië (te vinden op hun website). Na aankomst van uw zending schrijft het koppel de wisselwaarde in euro’s over naar uw bankrekening. “Ik begrijp dat het best wat vertrouwen vergt om een pakketje met geld naar het buitenland op te sturen. Maar als je kijkt op internet, blijkt uit alle klantenreacties dat we dat vertrouwen waard zijn”, zegt Van Poppel. Ze sparen het geld vervolgens op en reizen een paar keer per jaar naar het buitenland om het daar in te wisselen.

Getty Images
❺ Geven aan goed doel
Ook sommige goede doelen zijn heel blij met uw oude buitenlandse valuta. Er was ooit de grote actie Coins for Care, maar die bestaat niet meer. Wel zijn er regionale initiatieven. Toon Borst (72) uit Amsterdam, beter bekend als de Muntenman, zamelt vreemde valuta in voor kinderboerderijen in Amsterdam en omstreken en projecten in ontwikkelingslanden zoals een zorgboerderij in India en kinderprojecten in Ghana. “Ik heb een heel netwerk van mensen die de munten in allerlei landen omwisselen of ze omruilen voor eigen gebruik, zowel zakenreizigers als vakantiegangers”, legt de Amsterdammer uit. In meer dan twaalf jaar zamelde hij op die manier ongeveer 250.000 euro in voor deze goede doelen. In Amsterdam en omstreken vindt u speciale melkbussen waarmee Borst de munten inzamelt. Maar het is ook mogelijk om het geld naar hem op te sturen. “De portokosten kunnen mensen gewoon retour krijgen”, aldus Borst. Voor meer informatie: www.muntenactie.nl

Welke vreemde valuta heeft u nog in huis? Praat mee op Facebook: www.facebook.com/geldenrecht

Bron 
  • Plus Magazine