Waarom kost de ene muggenverjager €0,75 en de andere €59,95?

Getty Images

Citroen, azijn, licht en geluid; we doen er alles aan om die vervelende muggen op afstand te houden. Maar moet dat echt veel kosten?

Waarom hebben muggen het elke zomer toch vooral gemunt op tante Erna en minder op de rest van haar familie en vrienden? Heeft ze inderdaad dat zoete bloed, dat muggen zo smakelijk vinden? Het zijn de vrouwelijke steekmuggen die menselijk bloed nodig hebben om hun eitjes te kunnen produceren. De mannetjes doen in principe geen vlieg kwaad.

Chemisch of natuurlijk

Soms zijn ze zo actief op de slaapkamer, de camping, in de tuin of op de tennisbaan, dat je er echt iets tegen wilt doen. Dat kan met het chemische bestrijdingsmiddel DEET, dat in sprays, sticks, lotions en gels verkrijgbaar is en tussen de €10 en €15 kost. Maar behalve in landen waar muggen echt een plaag zijn of een ziekte kunnen overdragen, smeren de meeste mensen zich niet graag met een chemisch middel in. Ze houden de muggen liever op afstand met horren, of zorgen ervoor dat er nergens in de tuin of op het balkon stilstaand water is, waar muggenlarven zich goed kunnen ontwikkelen.

Geen wetenschappelijk bewijs

Maar als ze er toch zijn? Sommigen zweren bij de heilzame werking van citronellakaarsen (van €2,29 tot €19,95) of een glas azijn. Maar deskundigen van de Wageningen Univer­siteit hebben geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat muggen door die geur hun vluchtroute zouden wijzigen. Deze wetenschappelijke argwaan geldt eigenlijk ook voor de vele elektronische muggenverjagers die er op de markt zijn. De apparaatjes verspreiden een hoge pieptoon die mensen niet horen, maar muggen zouden het onprettig vinden. De goedkoopste ‘verjager’ vonden we voor drie kwartjes bij Action, de duurste bij Postordershop.nl voor €59,95. Maar daarvoor heb je ook twee Solar Lampen, die dus op zonne-energie werken, mét een ultrasone functie. De lamp kan vijf uur branden, het geluid werkt acht uur. Maar muggenverjagers voor tussen de €5 en de €10 euro zijn ook overal verkrijgbaar. Sommige hebben een stopcontact nodig, andere werken op batterijen. Het is tegenwoordig natuurlijk ook mogelijk de mobiele telefoon uit te rusten met een muggenjager. Daarvoor moet je via iTunes de Anti Mosquito Repellent Sound downloaden.

Lekkere lichaamsgeurtjes

Dan blijft natuurlijk nog de vraag staan waarom juist die ene persoon muggen aantrekt en altijd vol bulten zit en een ander niet. Dat muggen (en overige stekers en bijters) van ‘zoet bloed’ houden, is een fabeltje. Muggen maken geen onderscheid tussen zoet of zuur. Waarschijnlijk komt de mug af op zweet of andere lichaamsgeurtjes. Maar hoe dat nou precies zit, weet men zelfs in wetenschappelijke kring nog niet exact.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine