Zorgverzekeraars besparen door controle

Getty Images

Zorgverzekeraars hebben afgelopen jaar ruim 350 miljoen euro bespaard door rekeningen beter te controleren en fraude te bestrijden. Vorig jaar ging het om ruim 200 miljoen euro.

Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De belangrijkste besparing, 329 miljoen, behalen zorgverzekeraars door rekeningen achteraf te controleren. Via fraudeonderzoek werd nog een 27 miljoen aan onjuistheden opgespoord, waarvan 9,4 miljoen daadwerkelijke fraude was. Bij controle achteraf werd gecontroleerd of zorg ook echt was geleverd en of deze zorg passend was bij de vraag.

Fraude

Zorgverzekeraars spreken van fraude als er bewust of opzettelijk foutief wordt gehandeld om voordeel te krijgen. Fraude met het PGB is verantwoordelijk voor de grootste schadepost, 43,2% van het totaal. Farmacie met 13,4% en Ziekenhuiszorg/specialistische Zorg met 10,0% staan op de tweede en derde plaats. Het gemiddelde bedrag per vastgestelde fraude is gestegen tot ruim 36 duizend euro. Zorgverzekeraars noemen het onacceptabel dat geld van premiebetalers onjuist wordt uitgegeven en daarom wordt er werk gemaakt van het tegengaan van onterechte en onjuiste declaraties.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht