Buitenruimte niet toegankelijk

Getty Images

Mensen met een beperking blijken vaak hun tuin niet in, of het balkon op te kunnen. Aanpassen van de toegankelijkheid blijft vaak een wens.

Uit twee onderzoeken komt naar voren dat mensen met een beperking in hun mobiliteit de tuin niet meer in kunnen of het balkon zelfstandig betreden. De onderzoeken die zijn gedaan door Ieder(in) - de belangenorganisatie voor mensen met een beperking - het landelijk platform GGZ en de patiëntenfederatie NPCF, beiden komen met vergelijkbare conclusies. Uit zestig diepte-interviews blijkt dat een op de zes mensen de tuin niet in kan of het balkon op kan komen. Uit een onderzoek met 2215 vragenlijsten blijkt dat 9 procent ontevreden tot zeer ontevreden is met toegankelijkheid van de buitenruimte. De balkons blijken te klein voor de rolstoel, de drempel naar de tuin te hoog of de deuren te smal.

Gemeente doet weer niets

De kans dat de gemeente helpt lijkt nihil. De WMO die moet zorgen dat iedereen mee kan doen in de maatschappij, moet er voor zorgen dat iedereen zijn huis in en uit kan, maar de tuin of balkon hoort daar niet bij. Met de beperkte middelen die gemeenten hebben en de bezuiniging die er volgend jaar aan komt wordt de kans niet groter dat er wel iets gedaan zal worden aan de toegankelijkheid van de buitenruimte.

Opvallend is wel dat in de bouwrichtlijnen van 2012 iedere nieuwe woning een buitenruimte moet hebben. Dat gaat blijkbaar niet op voor bestaande woningen en voor de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Bron 
  • Proud to be Senior