Controleer de Franse tol

auto
Getty Images

Vakantiegangers met een dakkoffer, fietsenrek of camper moeten bij het afrekenen op de Franse tolwegen goed opletten. Een op de tien automatische Franse tolpoorten geeft een verkeerd tarief aan. De tol kan daardoor vijftig procent hoger uitvallen. Op het traject Parijs-Bordeaux wordt zo ten onrechte €85,10 berekend, in plaats van €54,40.

Deze waarschuwing geeft de Belgische mobiliteitsclub VAB, nadat zij de afgelopen weken tientallen vragen van leden heeft ontvangen, die hiermee zijn geconfronteerd. Het is geen nieuw fenomeen, aldus VAB. Het Franse autotijdschrift Autoplus heeft in 2011 een test uitgevoerd, waaruit bleek dat 11% van de automatische tolpoorten een verkeerd tarief gaf voor een auto met een dakkoffer.

Controleren

Het beste kunnen vakantiegangers met een dakkoffer, fietsenrek of camper iedere keer het tarief goed nakijken. De klasse en het te betalen bedrag staan op het scherm. Staat het fout, dan kun je het beste meteen assistentie inroepen door op de knop ‘appel’ of ‘aide’ te drukken.

Het is ook mogelijk om later een te veel betaald bedrag terug te vorderen. Het adres van de tolmaatschappij staat op het ticket. Personenauto’s vallen in klasse 1.

Bron:
www.vab.be/nl/nieuws/2014/7/23/peagefouttarief
www.vab.be/nl/reizen/europesewegeninfo/frankrijk/toltarieven
www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/tol-in-frankrijk

Auteur