Groene zaken juli/augustus 2014

Zelf aan de slag

Getty Images

Met onderstaande tips ziet de tuin er weer piekfijn uit! Naast alle handigheidjes over tuinieren beantwoordt Romke een tuinvraag van een Pluslezer: 'Wat plant ik tegen mijn pergola?'

Getty Images
Heggenhulp

Sterk maar toch niet zwaar, deze heggenschaar. Hij heeft een comfortabele softgrip en maakt dankzij het lange snijvlak en een verharding ook korte metten met zwaardere takken. €61,60, www.dewiltfang.nl

Getty Images
Vrolijke vork

Om te planten en te ­verplaatsen is dit ­felgekleurde vorkje ideaal. Van hoogwaardig staal, en – ­bijzonder – met 25 jaar ­garantie. Gardena, €4,99.

Getty Images
Handzaam

Deze handschoenen ­beschermen bij alle voorkomende tuinklussen. Dankzij de ribbels geven ze een extra goede grip. Gardena, €5,99.

Getty Images
Speciaal voor haar

Deze hark uit de Ladies Line is lichter dan de doorsneehark en geeft smallere handen een optimale grip. Te gebruiken in drie standen. €56,90, www.dewiltfang.nl

De ideale kuipplant

Voor de balkonbezitter die geen oranjerie of een andere ruimte heeft waarin hij planten kan laten overwinteren, is er veel voor te zeggen om het begrip kuipplant op te rekken tot planten die zomer en ­winter buiten kunnen blijven staan. En dan zou daarvoor iets originelers mogelijk moeten zijn dan de buxus. Struikklimop is al oorspronkelijker, ik zou er een schoenlappersplant in zetten. Die worden meestal geplant op plaatsen waar niets anders wil groeien. Ze stellen bijzonder weinig eisen aan de grond, maar zien er, net als ­alle planten, beter uit als ze in goede grond staan en genoeg water en mest krijgen. Hun blad heeft een interessante vorm die aan olifantsoren doet denken. Vooral als het nat is, glimt het je vrolijk tegemoet. Een kuipplant die meer plezier geeft, kun je je nauwelijks wensen.

Getty Images

De naam schoenlappersplant komt volgens sommigen van zijn blad, dat aan een lap leer doet denken.

Doen in juli en augustus

In juli nog snel zaaien: muurbloemen, vergeet-mij-nieten, duizendschonen, meizoentjes en andere perkplanten. Zaai ze buiten in kweekbakjes of op rijen in de volle grond. In de herfst kunnen ze naar hun definitieve standplaats worden verplant. Vergeet niet na het verplanten water te geven, ook als het regent.
Water geven moet sowieso, regen of geen ­regen. Potplanten met weelderig blad drogen snel uit. Het blad vangt al het regenwater op, waardoor dat naast de pot terechtkomt in plaats van erin. Als het warm weer is, is het ­helemaal belangrijk om ze in de gaten te houden. Sommige potplanten hebben dan tweemaal per dag water nodig. Wie vaak van huis is, kan overwegen om cactussen en vetplanten in potten te zetten.
Snoei de blauweregen. In de zomermaanden heeft deze heester de ­neiging om uit te groeien tot een onontwarbare kluwen. Voorkom dit door ­alle lange scheuten tot op zes knoppen van de hoofdtak terug te snoeien.

Groene vraag

Elke maand beantwoordt Romke de tuinvraag van een Pluslezer.
Wat plant ik tegen mijn pergola?

Getty Images

De lezer die deze vraag stelde, wilde een pergola plaatsen om een lelijk uitzicht te maskeren en was benieuwd of er, buiten de ­hedera, klimmers zijn die weel­derig groeien en geen blad ver­liezen. Mijn advies is om een echte pergola te plaatsen. Niet een in ­elkaar geflanste van waaibomenhout, maar een weldoortimmerde constructie die zonder planten al mooi is. Er bestaan legio groen­blijvende klimplanten, maar het probleem is dat die allemaal op het randje van winterhardheid ­balanceren. Daarom zou ik voor de zekerheid die klimop maar gewoon planten, als groene achtergrond en als kapstok voor minder winterharde groenblijvende klimmers. Daar tegenaan zou ik dan voor een clematis kiezen. Bijvoorbeeld voor de Clematis armandii met tamelijk groot, driedelig blad en witte bloemen in flinke trossen. Er zijn mooie en minder mooie ­variëteiten op de markt. Kies een fraaie, zoals ‘Snowdrift’, met grote witte bloemen, of ‘Appleblossom’, waarvan de knoppen roze zijn.


Kijk voor meer tuintips, groene lezersvragen en de antwoorden van Romke op www.plusonline.nl/tuinieren

 


 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine