Op weg met handige fiets apps

Getty Images

Hoewel de zomer voorbij lijkt, blijft het nog steeds fijn om af en toe op de fiets te stappen en eropuit te trekken. Met deze fiets apps komt u een heel eind.

Fiets! NL (€ 4,49) Nederlandstalig

Het bekende knooppuntnetwerk in Nederland is voor veel fietsers een uitkomst bij het rijden van een leuke fietstocht. De app Fiets! NL laat u het knooppuntnetwerk gebruiken op uw mobiele apparaat om een tocht te plannen. Fiets! NL fungeert tijdens het fietsen als uw routeplanner die u van knooppunt naar knooppunt leidt, zodat u niet meer op de kaartjes langs de weg hoeft te kijken. Handige extra’s zijn onder andere de mogelijkheid Points of Interest te zien op de virtuele kaart, zoals horecagelegenheden in de buurt, en fietsroutes vast te leggen en uit te wisselen met andere gebruikers.

Download deze app voor Android
Download deze app voor Apple

Buienalarm (gratis) Nederlandstalig

Voor een prettige fietstocht is droog weer toch vaak wel een voorwaarde. De app Buienalarm waarschuwt u automatisch voor regenbuien die uw kant op komen: aan de hand van uw locatie. Behalve met behulp van de bekende radarkaarten geeft Buienalarm ook eventuele buien weer in de vorm van een grafiek. Hierin ziet u de hoeveelheid verwachte neerslag op een bepaald tijdstip. Bijzonder aan de app is dat er geen GPS wordt gebruikt voor het bepalen van uw locatie maar, wanneer nodig, de info van zendmasten in de buurt. Hierdoor wordt het batterijgebruik van uw mobiele apparaat tot een minimum beperkt.

Download deze app voor Android
Download deze app voor Apple

Endomondo Sports Tracker (basisversie gratis - Premium € 17,99 per jaar) Engelstalig

Voor de meer sportieve fietser die zijn prestaties wil bijhouden, is de app Endomondo Sports Tracker is aanrader. Tijdens uw tocht of training houdt Endomondo bij welke route en afstand u aflegt, in welke tijd en met welke snelheid. Daarnaast worden ook uw calorieverbruik en hartslag (met een apart te kopen hartslagmeter) vastgelegd. Dit kan naast fietsen overigens ook voor activiteiten als hardlopen of wandelen.
U kunt deze gegevens gebruiken om een trainingsdagboek bij te houden en uw prestaties te analyseren. Daarop baseert u dan eventueel trainingsdoelen en gebruikt u vervolgens de audiocoach van de app om deze bereiken. Als extra stimulans kunt u uw sportdata delen met familie en vrienden en zo uw prestaties vergelijken. De premium versie biedt extra opties, zoals persoonlijke trainingsschema’s, weerinformatie bij de trainingsgegevens en geen reclames.

Download deze app voor Android
Download deze app voor Apple

Fietsersbond Meldpunt (gratis) Nederlandstalig

U kent het vast wel van uw fietstochten: gaten in het fietspad, onoverzichtelijke oversteekplaatsen, slecht aangegeven verkeerssituaties, enzovoort. De meeste fietsers laten het maar zitten omdat ze niet weten waar ze met hun opmerkingen naartoe moeten. De app Meldpunt van de Fietsersbond helpt u daarbij een handje. De Fietsersbond is naast de ANWB een bekende behartiger van fietsersbelangen in Nederland. U kunt onder andere op een kaart aangeven waar u een gevaarlijke of ongewenste situatie bent tegengekomen. Deze melding wordt vervolgens doorgegeven aan de Fietsersbond die er werk van maakt. Bijvoorbeeld door contact met de gemeente op te nemen en/of vrijwilligers ter plaatse in te schakelen. Met Meldpunt helpt u het wegennet voor fietsers in Nederland een stukje beter en veiliger te maken.

Download deze app voor Android
Download deze app voor Apple

Fietsen 123 (gratis) Nederlandstalig

Fietsen.123.nl is de fietswebsite van Plus Online. Naast veel informatie over de meest uiteenlopende fietsonderwerpen biedt Fietsen.123.nl ook een app voor recreatieve fietsers. Met deze app krijgt u de beschikking over meer dan 100 leuke fietsroutes in Nederland die gebruik maken van het knooppuntnetwerk. Daarnaast geeft de app aan waar allerlei handige adressen voor fietsers in de buurt te vinden zijn: zoals fietsenwinkels, horecagelegenheden en fietsverhuurbedrijven. Gebruikt u een elektrische fiets? Dan ziet u met de app snel waar in de omgeving een oplaadpunt te vinden is.

Download deze app voor Android
Download deze app voor Apple