Hoe goed is uw reisverzekering?

Dááág waarde

Getty Images

Onheil tijdens de vakantie is al erg genoeg. Gelukkig bent u verzekerd. Maar de verzekeraar denkt vaak anders over de waarde van uw verlies.

Ik ga op reis en neem mee: een bril en zonnebril op sterkte, een telefoon, laptop, horloge, tablet, camera, navigatiesysteem en misschien een e-reader. Bij elkaar vertegenwoordigen ze een aardig kapitaaltje. Voor veel vakantiegangers is dat de reden om hun bagage mee te verzekeren op de reisverzekering. Dan is ’t in elk geval gedekt. Hoewel…

Niet onlogisch

In de praktijk kan dat tegenvallen, omdat de reisverzekering in veel gevallen niet de nieuwwaarde van de spullen vergoedt, maar de dagwaarde. Maar de voorwaarden verschillen. Soms ontvangt u de nieuwwaarde als de spullen niet ouder zijn dan één jaar. Soms ligt die grens bij twee jaar en soms ook bij een half jaar. Hoe dan ook: voor de verzekering worden uw spullen gestaag minder waard. Aan de ene kant is dat niet helemaal onlogisch, want spullen slijten en verouderen, waardoor ze minder waard worden. Aan de andere kant is het wel confronterend om te zien dat veel dure spullen in de praktijk niets meer waard zijn, maar dat het gedwongen vervangen ervan wel veel geld kost.

Afschrijvingslijsten

Getty Images
Verzekeraars hanteren voor het berekenen van de dagwaarde lijsten, waarop per productcategorie de afschrijving staat. Voor bijvoorbeeld fotoapparatuur, elektronica en computers kan een verzekeraar een levensduur van vijf jaar aanhouden. In die vijf jaar verliest de camera zijn waarde, dus dat is 20 procent per jaar. Het betekent dat een dure spiegelreflexcamera van €2500 in drie jaar €1500 minder waard wordt. Voor de verzekering heeft die drie jaar oude spiegelreflexcamera dus een dagwaarde van €1000. Een eventueel eigen risico gaat daar dan nog vanaf.

De afschrijvingspercentages verschillen per verzekeraar, omdat een overkoepelende standaard voor de hele branche niet mag van de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit). De ene reisverzekeraar kan foto- en filmapparatuur in vijf jaar afschrijven, terwijl een andere verzekeraar voor duurdere camera’s een termijn van acht jaar hanteert. Waar de ene verzekeraar de kampeeruitrusting in vijf jaar afschrijft, is dit bij een andere verzekeraar tien jaar. De grote lijn is dat uw spullen in de ogen van de verzekeraar binnen een paar jaar niet veel meer waard zijn.

Nog meer beperkingen

Behalve door de dagwaarde kan de schade-uitkering ook tegenvallen doordat reisverzekeraars maxima per categorie hanteren. Bij verzekeraars die verschillende verzekeringen aanbieden, geeft een duurdere variant een hoger maximum. Toch kunnen de maxima tegenvallen. Neem bijvoorbeeld een fiets: €500. Of de mobiele telefoon: 70 procent van 83 reisverzekeringen keren niet meer uit dan €300, zo bleek uit recent onderzoek van MoneyView. Een laatste adder onder het gras is het eigen risico. Veel reisverzekeringen kennen een eigen risico van €50 of €100. Dat verlaagt de schade-uitkering nog verder.

Kleine lettertjes

De enige manier om achteraf vervelende verrassingen te voorkomen, is vooraf de kleine lettertjes goed te lezen. Wat zijn de maximale vergoedingen, hoe hoog is het eigen risico en hoe berekent de verzekeraar de dagwaarde, en dan vooral de dagwaarde van spullen die voor u van belang zijn? Vooral dat laatste kan lastig zijn om te achterhalen. Bij sommige verzekeraars staat de afschrijvingslijst op internet of in de polisvoorwaarden. Bij andere verzekeraars moet u actief informeren hoe zij de dagwaarde berekenen. Het alternatief is alleen een bagagedekking te nemen als u gloednieuwe spullen meeneemt. Dan hebt u niets te maken met de dagwaarde. Let op: sommige verzekeraars vergoeden nieuwwaarde alleen als de spullen niet ouder zijn dan een half jaar. In andere gevallen komt een deel van de schade sowieso voor eigen rekening. Mogelijk kunt u dan beter geen bagagedekking nemen en het uitgespaarde geld opzijzetten als bijdrage voor de aankoop van nieuwe spullen.

Heeft u nog geen reisverzekering en wilt u kijken welke het beste bij u past? Vergelijk nu verzekeringen, de prijzen en dekking!

Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine