Minder fijnstof door luchtfilters en tapijt

Getty Images

Op scholen in een omgeving met een slechte luchtkwaliteit hebben kinderen vaker last van luchtwegklachten. Met compacte luchtfilters en stofvangende tapijttegels kunnen scholen een groot deel van het fijnstof in klaslokalen wegfilteren. Dit blijkt uit een studie van het Radboudumc.

Veel scholen hebben te weinig ventilatiemogelijkheden. Vaak kunnen alleen de deuren en ramen open. Door geluidsoverlast en kou gebeurt dit meestal alleen tijdens pauzes. Hierdoor lopen de fijnstofconcentraties in de klas zover op, dat kinderen er astmatische of allergische klachten van kunnen krijgen. Het binnendringen van fijnstof is te voorkomen door alle binnenkomende lucht over stoffilters te leiden, maar bij bijna de helft van de basisscholen is dat niet mogelijk.

Combinatie luchtfilter en tapijttegel

De onderzoekers testten gedurende vijf weken bij twee Gelderse basisscholen de combinatie van compacte luchtzuiveraars en stofvangende tapijttegels. De luchtfilters in de compacte luchtzuiveraars verwijderen vooral de zwevende stofdeeltjes, terwijl het tapijt de stofdeeltjes vasthoudt en daarmee voorkomt dat deze opnieuw in de lucht komen. Op basis van eerder uitgevoerd laboratoriumonderzoek was de verwachting dat in een lokaal met twee luchtzuiveraars en de tapijttegels meer dan 90 procent van het fijnstof uit de lucht verwijderd kan worden.

Werking in de praktijk

In de praktijk blijken de luchtfilters en tapijttegels in een ongebruikt lokaal de stofconcentraties te verminderen met 51 tot 87 procent. Tijdens lesuren loopt deze vermindering terug naar 27 tot 43 procent.

"De praktijk blijkt weerbarstiger dan de laboratoriumtesten aangeven. De aanwezigheid van een groot aantal personen per vierkante meter heeft blijkbaar invloed op de effectiviteit van de geteste oplossingen. Dat er desondanks een substantieel effect is gevonden beschouw ik als aanmoediging om hier verder naar te kijken. Door het terugdringen van fijnstof in de klas kunnen luchtwegklachten bij kinderen verminderen", aldus onderzoeksleider Paul Scheepers.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Environmental Science: Processes & Impacts.
 

Bron 
  • Radboudumc