Onze reisredacteur vloog naar Malta. Hoe coronaveilig was dat?

Getty Images

Onze reisredacteur Thijs Joosten vloog half juni naar Malta, het allereerste Europese land met een groen reisadvies (‘geen veiligheidsrisico’s). Hoe waren de coronamaatregelen op de luchthavens en aan boord?

10.30 uur:
Voor het eerst in een jaar loop ik weer door Schiphol. Wat een heerlijk gevoel! Een reisjournalist wil immers niets liever dan reizen. Als het om corona gaat, ben ik altijd ontspannen. Ik maak me niet voortdurend zorgen dat ik besmet raak, maar neem natuurlijk wel alle voorzorgsmaatregelen.

10.45 uur:
In het winkelgebied van Schiphol Plaza is het op deze zondagochtend vrij rustig. Als het er bomvol was, zoals voor corona, zou ik me minder rustig hebben gevoeld. Iedereen die ik zie, draagt een mondkapje. Maar bij het winkelpersoneel hangt het soms op de kin.

11.00:
Omdat ik al online heb ingecheckt en alleen met handbagage reis, mag ik rechtstreeks naar de gate lopen. Bij de incheckbalies wijzen Schipholmedewerkers reizigers de weg. Als het te vol wordt op de roltrap naar de security, vraagt een van hen om even te wachten. Het aantal passagiers is nu nog minder dan een kwart van wat het voor de coronacrisis was. Maar nu steeds meer landen hun grenzen voorzichtig openen, zal dat aantal deze zomer snel toenemen.

Getty Images

11.15:
Bij de security wijst een van de medewerkers me de weg naar een lege band. Het is ook hier vrij rustig. Vooraf heb ik op www.schiphol.nl/nl/mijn-reisdag/vandaag gekeken hoe druk het vandaag zou worden. Ik stap in de bodyscan. De securitymedewerkers die klaar staan om me eventueel te fouilleren, dragen handschoenen en een mondkapje. Ook staat er handgel klaar voor na afloop. Maar ik hoef niet te worden gefouilleerd. Daar ben ik blij om, want een vreemde die dicht bij me staat en me aanraakt, ervaar ik nu als onplezierig.

11.30:
Ik koop bij een kiosk vlakbij mijn gate op de D-pier snel een broodje. De jonge medewerkster draagt haar mondkapje op haar kin. Het valt me op dat veel winkels en restaurants nog gesloten zijn.

11.45:
Aan de gate controleert een dame van security nauwgezet mijn negatieve testverklaring. Maar naar de eveneens verplichte gezondheidsverklaring vraagt ze niet.

11.50:
Mijn vlucht met Air Malta vertrekt. Het cabinepersoneel draagt een mondkapje, maar het verbaast me dat er gewoon eten en drinken en taxfree spullen worden verkocht. Daarvoor moet de stewardess meerdere malen het gangpad op en neer. En bij het eten of drinken moet het mondkapje natuurlijk af. Gelukkig eten mijn buren niets.

15.00:
Vlak voor aankomst op Malta vraagt de purser iedereen om te blijven zitten na de landing. Het is de bedoeling dat we het toestel in drie groepen na elkaar verlaten. Maar bijna niemand houdt zich daar aan. Zodra het toestel stilstaat, klautert iedereen als vanouds over elkaar heen om zijn bagage uit de bagagebak te halen. Het personeel treedt er niet tegen op.

15.15:
Ik hoop met mijn rolkoffertje meteen naar de uitgang van de luchthaven te kunnen, maar dat valt vies tegen. Er staat namelijk een rij van honderden mensen te wachten voor de controle van de testverklaringen en andere documenten. Ik moest er voor mijn reis maar liefst 5 invullen! De meeste mensen houden wel enige afstand, maar meestal geen 1,5 meter.

16.00:
Na ruim een uur wachten ben ik eindelijk aan de beurt. Voor een wachtrij die ik op ruim vijfhonderd passagiers schat, zijn slechts 7 balies met controleurs geopend. Dat moet toch beter kunnen in een land dat sterk afhankelijk van toerisme is en snakt naar vakantiegangers! De controleur checkt nauwkeurig mijn papieren. Alles is in orde en ik mag naar buiten.

16.10:
Isabelle, mijn gids die me de komende dagen Malta zal laten zien, wacht me op. Eenmaal buiten zet ik opgelucht mijn mondkapje af. Ik draag dat rotding nu al zes uur onafgebroken. Eindelijk weer frisse lucht! Maar Isabelle wijst me terecht: “Niet afzetten! Je moet hem hier op Malta ook op straat dragen.” Da’s een tegenvaller, zeg… Maar ik troost me met de gedachte dat Malta met zulke strenge maatregelen en een snel vaccinatieprogramma als eerste land van Europa groepsimmuniteit heeft bereikt, en dus een relatief veilige plek voor mijn verblijf is.

Op de website zie je welke coronamaatregelen er op Schiphol gelden.

Auteur