7 afgelegen reisbestemmingen waar u heerlijk tot rust komt

Getty Images

Iedereen droomt weleens van een vredig eiland, ergens ver weg, waar de tijd stil lijkt te staan. Een overzicht van zeven schitterende plekken over de hele wereld die niet allemaal even makkelijk te bereiken zijn.

1. Tristan da Cunha

We beginnen met het meest afgelegen eiland ter wereld: Tristan da Cunha, een vulkaaneiland in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan. Er wonen nog geen 300 mensen en het is moeilijk toegankelijk. Je kunt er niet komen met het vliegtuig, de steile rotswanden van ruim 600 meter hoog maken landen vrijwel onmogelijk. Er is alleen een vissershaven. Aan de kust van Tristan da Cunha leven unieke vogelsoorten die je nergens anders ter wereld kunt zien.

Oppervlakte: 98 km²
Hoofdplaats: Edinburgh-of-the-Seven-Seas
Lengte: 12 km
Breedte: 12 km
Hoogste punt: Queen Mary's Peak (2062 m)

Getty Images

2. Nauru

Dan is er Nauru, een eiland in de Stille Oceaan (Micronesië). Met een bescheiden oppervlakte – de helft van Schiermonnikoog – is het de kleinste republiek en eilandstaat ter wereld én het kleinste land van Oceanië. Toch leven er ongeveer 10.000 Nauruanen en kun je het eiland veel makkelijker bereiken dan Tristan da Cunha; er is namelijk ‘gewoon’ een vliegveld. Is uw interesse gewekt en boekt u binnenkort een last-minute richting dit eilandje in de Stille Oceaan? Vergeet dan niet uw zakgeld in te wisselen voor Australische dollars.

Oppervlakte: 21 km²
Hoofdplaats: - (Yaren in de praktijk)
Regeringsvorm: Republiek
Staatshoofd: President Baron Waqa
Hoogste punt: Commander Ridge (71 m)

Getty Images

3. Deception Island

Deception, alleen al de naam klinkt mysterieus. En dat is het ook. Deception (Island) is onderdeel van de Zuidelijke Shetlandeilanden bij Antarctica. Er woont helemaal niemand. Deception herbergt namelijk een actieve vulkaan, die in 1970 zelfs ernstige schade toebracht aan een wetenschappelijke basis. Het eiland is dan ook geen tropisch paradijs, maar desalniettemin een afgelegen plek om van te dromen. Zeker de immense baai van negen kilometer lang (Port Foster) ligt er schitterend bij.

Oppervlakte: 136,9 km²
Lengte: 14,4 km
Breedte: 12,2 km
Hoogste punt: 542 m (Mount Pond)

Getty Images

4. Saint Helena

Iets bekender is Saint (of Sint-) Helena, 2800 kilometer ten westen van de Afrikaanse kust. Dit pareltje ligt in de Atlantische Oceaan en maakt deel uit van dezelfde eilandengroep als Tristan da Cunha. Er wonen nog geen 5.000 mensen. Zij noemen zichzelf ‘Saints’ en zijn ontstaan uit drie bevolkingsgroepen: Afrikaanse slaven, Chinese arbeiders en Engelse kolonisten. Op dit moment kunt u St. Helena alleen met de boot bereiken, maar in 2016 wordt er een luchthaven geopend. Leuk weetje: voor de bouw van het vliegveld werd al zo’n 1000 ton rivierzand en 1000 ton duinzand geïmporteerd.

Oppervlakte: 122 km²
Hoofdplaats: Jamestown
Lengte: 15 km
Breedte: 11 km
Hoogste punt: Diana’s Peak (823 m)

Getty Images

5. Cape York

Sommige plekken zijn alleen bestemd voor de échte avonturier. Cape York Peninsula (Kaap York), een schiereiland ten noorden van de kust van Australië, is daar een perfect voorbeeld van. Het gebied wordt allereerst geroemd om het Groot Barrièrerif, volgens sommigen één van de zeven wereldwonderen. Cape York Peninsula is nauwelijks aangetast door de bevolking. Daarom is het een juweeltje als het om de natuur gaat. Van savannevlakte tot tropisch regenwoud en van overstroomde wegen tot slecht begaanbare plekken; een eiland voor de échte avonturier.

Oppervlakte: 137.000 km² (daarmee groter dan bijv. Griekenland)
Lengte: 660 km
Breedte: 430 km
Hoogste punt: niet bekend

Getty Images

6. Paaseiland

Paaseiland ligt volledig geïsoleerd in de Grote Oceaan, een dikke 3.000 kilometer uit de kust van Chili. Het eiland bestaat voornamelijk uit vulkanisch gesteente en is ongeveer net zo groot als Texel. Deze plek is in 1722 op een paaszondag ontdekt door een Nederlandse ontdekkingsreiziger, vandaar de naam. Paaseiland staat bekend om de honderden 'Moai', de typerende beelden van grote gezichten. Het is alleen te bereiken met een klein vliegtuigje. Als u ooit nog naar Paaseiland vertrekt, wees dan voorzichtig met de beelden: in 2008 beschadigde een Finse toerist een van de beelden door een oor af te breken. Hij riskeerde een celstraf tot zeven jaar en moest uiteindelijk een boete van 10.000 euro betalen.

Oppervlakte: 163 km²
Inwoners: 5.750-6.000
Hoofdplaats: Hanga Roa
Hoogste punt: Maunga Terevaka (507 m)

Getty Images

7. Pitcairn

Niet ver van Paaseiland ligt Pitcairn, een mini-eiland. Het handjevol winkels is drie dagen in de week open en iedereen die naar Pitcairn op vakantie gaat, moet bij een van de bewoners een slaapplek regelen. U kunt er komen met de boot, maar bij slechte weersomstandigheden vaart deze gewoon verder. Er wonen 50 tot 60 mensen op het eiland. Volgens mensen die Pitcairn bezocht hebben, leidt dit isolement tot grote mate van inteelt.

Oppervlakte: 5 km²
Hoofdplaats: -
Hoogste punt: Pawala Valley Ridge (347 m)

Getty Images

Bron 
  • Zoover.nl