Proef de lekkernijen van Texel

Getty Images

Texel heeft verrassend veel te bieden op culinair gebied. Zeekraal uit de Slufter, bramen uit de duinen, Bockbier van eigen gerst en lamsvlees zoals u het nog nooit heeft geproefd. Op Texel krijgt u al het lekkers zo op uw bord geserveerd, of u plukt het zelf!

Kaasboerderij Wezenspyk

Sinds 1981 wordt op kaasboerderij “Wezenspyk” heerlijke Texelse kaas gemaakt. Kaasboer Anton Witte is begonnen met het maken van de klassieke Texelse Boerenkaas. Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid. In 1983 werd Schapenkaas toegevoegd en in 2007 is begonnen met de productie van de heerlijke Geitenkaas. Bijzonder om te vermelden is de Orekees: een echt typisch Texelse kaas. Orekees is lamsoorkaas. Dit is een zoutwaterplantje wat in het Texelse natuurgebied De Slufter groeit. ‘De Pielsteert’, een oud Texels schapenras, at vroeger dit plantje. De Texelse schapen eten dit nu niet meer, hierdoor is de smaak van de melk veranderd. Door lamsoor toe te voegen aan de kaas wordt de authentieke smaak weer teruggebracht.

Deze echt Texelse Orekees heeft de finale bereikt met de ‘Smaak van Nederland’! Ook heeft de Orekees op de World Cheese Award 2014 het predicaat Super Gold gekregen. Hiermee is de Orekees ‘the Best Dutch Cheese’. Zeer de moeite waard om dus eens langs te gaan om zelf te proeven.

Shii-take

Niets aan deze cholesterolverlagende Japans/Chinese paddenstoel doet vermoeden dat er een link is met Texel. Toch staat op het eiland een succesvolle Shii-takekwekerij! In de kweekschuur op het Texelse platteland worden de paddenstoelen handmatig geteeld. De Shiitakes vinden gretig aftrek bij restaurants op Texel en daarbuiten. Bewoners en ook toeristen kunnen de paddenstoelen op de kwekerij kopen. Neem zelf eens een kijkje achter de schermen!

Missing media-item.

Texels lamsvlees

Het meest bekende lokale product is natuurlijk het echt Texels lamsvlees. Texels lamsvlees staat hoog aangeschreven vanwege de speciale 'pré salé' smaak. Door de zilte grond en zeelucht is het vlees van op Texel geweide lammeren van nature licht gezouten. Boerderij Hoogvliet is één van de Texelse boerderijen waar echt Texels lamsvlees vandaan komt. Zes jaar geleden gestart, sindsdien een groot succes. De kudde bestaat uit 500 Texelse schapen. Elke vrijdag is er vers vlees verkrijgbaar. De boerderij heeft tevens een boerencamping – een leuke tip!

Bramen plukken

De Zelfpluktuin nabij Oudeschild is tot na de herfstvakantie open. In deze periode is vooral bramen plukken een aanrader! Ze zitten boordevol anti-oxidanten zoals vitamine C en E. De Zelfpluktuin heeft een weelderige theetuin waar u heerlijk kunt zitten. Ze verkopen er niet alleen fruit, maar ook smoothies en zelfgebakken taart. Maar als dat voor u iets te gemaakt is, kunt u ook in de vrije natuur op bramenjacht!

bierLekkerste biertjes

De herfst is in aantocht! Het is tijd voor een heerlijk Texels bockbiertje met die typische karamelachtige smaak. Wie dit biertje kiest, heeft goud in handen; in 2009 tot 2012 was dit eilandproduct uitverkozen tot het beste bockbiertje van Nederland. Tijdens de Dutch Beer Challenge in maart 2015 won Texels Bock zilver in de categorie 'Bock/Dubbelbock'. Heerlijk bij kleine hapjes, maar ook een lekkere combinatie met stamppot! Wilt u al het lekkere bier proeven dat op Texel wordt gebrouwen? Dan is een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij zeker de moeite waard!

Al ruim 15 jaar brouwen de Texelaars met passie hun bier op het eiland met ingrediënten van het eiland. De witte vlag met het rode logo wappert inmiddels niet meer alleen op de Texelse duinen. Ook ‘de overkant’ (de provincies Noord- en Zuid Holland en Utrecht) heeft inmiddels kennisgemaakt met Skuumkoppe. Dit is een ambachtelijk gebrouwen donker witbier met een volle smaak. Een fris tarwebier dat past bij alle jaargetijden. Texels Skuumkoppe is het boegbeeld van de Texelse Bierbrouwerij. Vele Texelaars zijn trots op dit bier en alle horecagelegenheden verkopen het. Een goede manier om kennis te maken met speciaalbier in het algemeen en Texels in het bijzonder.

‘Skuumkoppe’ ontleent zijn naam aan witte koppen op de golven van de ruige zee. Lang was het gebruikelijk dat de waard van het stamcafé voor zijn gasten het duin opging. Aan de hoeveelheid ‘skuum’ zag hij of er zwaar weer op komst was. Tijd om te jutten!

Voor wijnliefhebbers

Bent u meer een wijnliefhebber, en dan met name van jenever en brandewijn? Breng een bezoekje aan het Wijnhuis Oosterend. Dit is gevestigd in de 120 m² grote kelder van een origineel typisch Texels huis, temidden in het prachtige monumentale dorp Oosterend worden. Hier worden meer dan achtentwintig verschillende unieke Texelse dranken geproduceerd. Probeer bijvoorbeeld het Strender Stropertje, met zijn zachte smaak van caramel en kruiden een ideaal drankje om zo te drinken, in of bij de koffie, in cocktails te verwerken of te mixen met frisdranken. Of de Texel NX, een eigengemaakte kruidenbitter met fijn bittertje en een vleugje amandel. Texel heeft ook een alternatief voor de welbekend 'Boswandeling': de Strandwandeling. Een goud(h)eerlijke kruidenbitter op basis van rum, kruiden en bittersinaasappel.

Het Wijnhuis Oosterend is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Groente uit zee?

Zeekraal geeft niet alleen de Texelse kweldergebieden een prachtig groene tint. Deze onnavolgbaar lekkere zilte groente zit vol mineralen, ijzer en vitamines. In veel Texelse restaurants staat het op het menu. Ook de lokale supermarkten hebben zeekraal in de groenteschappen liggen. Niet zelf plukken, want het plantje is een beschermde soort!

Zelf oesters rapen

Als exclusief gerecht staan ze op het menu van chique restaurants. Langs de Texelse waddenkust liggen de verse Japanse oesters voor het oprapen. En dat mag dus gewoon! De tijd om oesters te rapen is ongeveer van september tot juni. De Tesselse ‘oesterman’ Martin Zeeman kan er alles over vertellen. Hij organiseert oestertochten waarin hij laat zien dat de oesters langs het wad voor het oprapen liggen. Martin weet er echt alles van en natuurlijk worden de oesters ook geproefd. Samen met een glaasje bubbels!
[ITEMADVERTORIAL]

Texelse restaurants

In alle dorpen van Texel zijn goede restaurants te vinden. Zij maken veelal dankbaar gebruik van de overvloed van lokale kwaliteitsproducten. Het lijkt de chefs weinig moeite te kosten daar steeds weer nieuwe spannende creaties van te maken. Dat levert verschillende restaurants een vermelding op in de jaarlijkse voorkeurslijsten van de culinaire tijdschriften.

Culinaire verwennerij Bij Jef in Den Hoorn behoort ook in 2015 bij de restaurants met een Michelinster. Vermeldenswaardig is hier ook het bijzonder mooie kookboek ‘Te gast in het park’. Texelaars uit met name de horeca, die de gastheercursus van Nationaal Park Duinen van Texel hebben gevolgd, vertellen enthousiast over hun band met de bijzondere natuur van het park en verklappen hun favoriete plekjes. De koks werken veel met Texelse producten die vaak ook in het Nationaal Park voorkomen.

Texel Culinair

In het 2e weekend van september vindt elk jaar het event Texel Culinair plaats! Een groot evenement waarbij alle culinaire hoogstandjes op Texel voorbijkomen. Er worden in drie dagen tijd circa honderd verschillende gerechtjes voorgeschoteld aan bezoekers. Een stoet van culinaire hoogstandjes waar je volop van mag proeven tegen betaling van de plaatselijke munteenheid ‘kôgertjes’ (t.w.v. € 2). Ook in 2016 zal dit evenement weer plaatsvinden. U vindt meer informatie op www.texelculinair.nl

Voor uitgebreide informatie over Texelse producten en culinair genieten kijkt u op de website van VVV Texel!

Auteur