Mensen met gezonde leefstijl hebben minder vaak metabool syndroom

Getty Images

Het gedrag van mensen rondom roken, drinken, eten en bewegen hangt samen met het ontwikkelen van het metabool syndroom. Het intensief aanpakken van leefstijlfactoren kan het metabool syndroom helpen terugdringen en daarmee type 2 diabetes en hart- en vaatziekten in de toekomst verminderen. Dat concludeert Sandra Slagter van het UMC Groningen in haar proefschrift.

Het metabool syndroom is een combinatie van een verstoord glucosemetabolisme, verhoogde bloeddruk en verstoorde cholesterolwaarden. Het syndroom zorgt voor een verhoogd risico op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten.

Ongeveer een kwart van de Europeanen heeft dit syndroom en ook in Nederland komt het vaak voor, vaak  in combinatie met obesitas. Toch heeft één op de vier obese vrouwen en één op de tien obese mannen niet het metabool syndroom.

Roken en drinken negatief effect

Slagter liet in haar onderzoek zien dat mensen die meer tabak gebruiken vaker het metabool syndroom hebben. Ook het drinken van meer dan één alcoholisch drankje per dag hangt samen met dit syndroom. Een gezond eetpatroon en intensief zwaar lichamelijke activiteit lijken juist een positieve invloed te hebben op de metabole gezondheid bij mensen met obesitas.

Verbeteren leefstijl kan helpen

De promovenda concludeert daarom dat het verbeteren van de leefstijl kan helpen om het aantal mensen met het metabool syndroom terug te dringen, en daarmee het ontstaan van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten in de toekomst. Zij benadrukt echter dat in de behandeling van obesitas meegenomen moet worden dat obesitas op zichzelf al een verminderde kwaliteit van leven met zich meebrengt, ook bij mensen zonder het metabool syndroom.

Ze promoveerde op 11 januari 2017 op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron 
  • UMCG