Vakantietips voor slanke maaltijdsalades

Getty Images

Tijdens een lange en zinderende zomer hebben mensen behoefte aan fris, knapperig en sappig eten. De keuze voor een maaltijdsalade is al gauw gemaakt. Ze kunnen heel slank zijn maar met een beetje enthousiasme voegen mensen er al snel teveel calorierijke ingrediënten aan toe. Dat mag in principe wel, maar bij een afvalpoging is dat niet aan te raden. De calorieën tikken sneller aan dan je denkt. Daarom wat tips voor slanke maaltijdsalades.

Het mooie van de maaltijdsalade is dat je hem overal kan maken. Thuis, of op vakantie op de camping, in het appartement of huisje. Je kan hem lauwwarm bereiden maar ook koud en meenemen in een afgesloten bak en koeltas naar het park of het strand. In een maaltijdsalade kun je alles doen wat je lekker vindt. Bedenk eerst het ingrediënt waar je zin in hebt en ‘bouw’ de salade er als het ware omheen. Wil je de salade slank houden dan kun je met flink wat dingen rekening houden.

Groente en/of fruit

Lekker is een of twee soorten groenten en/of fruit met sla. Bijvoorbeeld rucola, paprika en druiven. Of broccoli, sugar snaps en krulsla. Ook heerlijk zijn spinazie en mango en sperzieboontjes en kropsla. Of tomaat, komkommer en abrikozen. Witlof en selderij is ook een goede combinatie.

Vlees of vis

Zonder te bakken en braden kan je toch een lekkere salade maken. De supermarkt biedt ingrediënten die je alleen nog even hoeft te snijden. Bijvoorbeeld gerookte kip, garnalen, surimisticks of –flakes, cervelaatworst (niet zo slank), vis uit blik zoals tonijn, zalm, ansjovis, makreel en dergelijke.

Zetmeelbron

Bedenk of je de salade maakt op basis van rijst, aardappelen, peulvruchten of pasta. Houd voor een slanke salade 150 gram (gekookt) per persoon aan, maar 200 gram mag ook.

Kaas en noten

Als je kaas in de salade wilt, kies dan 20+ of 30+ kaas. Andere kaassoorten zijn heel vet. Als je je salade slank of vegetarisch wilt houden, kies dan voor vlees, vis óf kaas, maar voeg ze niet alledrie toe. Slanke kaassoorten zijn huttenkase, ricotta, Parmezaanse kaas, gran padano en mozzarella. Noten zijn heerlijk door de salade, vooral als je ze eerst even kort droog brandt in een koekenpan. Gebruik noten met mate, ze bevatten veel kcal. De vetten die er in zitten, zijn gelukkig wel gezonde vetten.

Dressing

Dressing uit een flesje is natuurlijk heel handig. Kies ‘transparante’ dressings in plaats van romige dressings. Je kan ook een beetje olijfolie en azijn over de salade heen sprenkelen. Als de salade kaas bevat hoef je minder dressing te gebruiken omdat kaas de salade al wat smeuïg maakt. Ook lekker is chilisaus als saladedressing. Als je dressing maakt van een mix uit zakje, vervang dan een eetlepel mayonaise door magere yoghurt.

Auteur