Belastingverdrag met Duitsland later van kracht

Getty Images

Het nieuwe belastingverdrag met Duitsland gaat vanwege de vele vragen een jaar later in dan de bedoeling was. Volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën zal het nieuwe verdrag pas op 1 januari 2016 van kracht zijn.

Gepensioneerde Nederlanders die in Duistland wonen gaan er door het nieuwe belastingverdrag met Duitsland flink op achteruit. In het nieuwe verdrag wordt eerst tot €15.000 in Nederland belasting geheven en vervolgens moet in Duistland opnieuw aangifte worden gedaan. Bij de aangifte in Duitsland kan wel een beroep worden gedaan op het voorkomen van dubbele heffing. Maar de tarieven in Duitsland liggen lager dan in Nederland waardoor sommigen toch tot wel een kwart van hun besteedbare inkomen kunnen verliezen.

Door de vele vragen die van duizenden gepensioneerde Nederlanders in Duistland kwamen, is de staatssecretaris van Financiën genoodzaakt om het verdrag een jaar later in te laten gaan. De overgangsregeling voor de reeds in Duitsland wonende Nederlanders gaat ook een jaar later in. De overgangsregeling voorziet in een geleidelijke invoering van het nieuwe verdrag in zes jaar tijd voor nu al in Duitsland wonende gepensioneerden.

Dat het nieuwe contract er komt vindt haar oorzaak in de belastingvrije opbouw van de pensioenen in Nederland. Over de pensioenen wordt pas belasting geheven als deze worden uitgekeerd. Verhuisd iemand naar het buitenland, dan mist Nederland de uitgestelde belastingverplichting uit de pensioenen. Het nieuwe verdrag met Duitsland moet dat voorkomen.
 

Bron 
  • Proud to be Senior