DNB beslist: kortingen op pensioenen niet nodig

Getty Images

Geen van de 155 pensioenfondsen die extra onder de loep liggen bij De Nederlandsche Bank (DNB), hoeft de pensioenen te verlagen om de financiële situatie te verbeteren. Dit heeft de toezichthouder dinsdag meegedeeld na beoordeling van de herstelplannen van de desbetreffende fondsen. Eén fonds moet nog wel een nieuw, beter onderbouwd herstelplan indienen.

Pensioenfonds moet genoeg vermogen aanhouden

Een pensioenfonds moet genoeg vermogen aanhouden om de uitkeringen van zijn deelnemers te kunnen betalen. De verhouding tussen het vermogen en de pensioenen van deelnemers heet de dekkingsgraad. Deze moet altijd boven 105% blijven. De afgelopen jaren zijn veel pensioenfondsen door deze grens gezakt. Veel fondsen die door de financiële crisis en lage rente in moeilijkheden waren gekomen, moesten daardoor de afgelopen jaren korten op de pensioenen of de premies verhogen.


Herstelplan

Om hun zwakke financiële situatie aan te pakken, krijgen pensioenfondsen sinds dit jaar langer de tijd. Zij moeten in dat geval wel met een goed doortimmerd plan komen. Een dergelijk herstelplan moet binnen twaalf jaar leiden tot een gezonde verhouding tussen de verplichtingen en het vermogen. Gemiddeld nemen fondsen daar 6,5 jaar de tijd voor.


Dekkingsgraad

Voorheen moest de dekkingsgraad van pensioenfondsen binnen drie jaar herstellen. Om de zogenoemde dekkingsgraad op peil te brengen kunnen pensioenfondsen de premie verhogen of de jaarlijkse verhoging van de pensioenaanspraken uitstellen. Alleen in het uiterste geval moeten de pensioenen worden verlaagd. Verder mogen de fondsen binnen zekere grenzen rekenen op een toename van hun vermogen door rendement op hun beleggingen. Voor aandelen mogen zij uitgaan van zeven procent, voor vastgoed is dat zes procent.


DNB

Uit de door DNB beoordeelde herstelplannen blijkt dat pensioenfondsen hun herstel vrijwel geheel uit waardestijging van de beleggingen denken te kunnen halen. Gemiddeld gaan ze uit van 4,7 procent rendement. Een aantal, veelal grotere fondsen, zoekt volgens DNB wel de grenzen op door uit te gaan van de maximaal toegestane rendementsverwachtingen. Of die prognoses uitkomen, hangt af van de marktontwikkelingen.


In 2018 verwachten twee derde van de fondsen voldoende bufferruimte te hebben

Een op de vijf fondsen met onderdekking heeft wel voldoende bufferruimte om de pensioenen volgend jaar gedeeltelijk mee te laten stijgen met de inflatie. Twee derde van de pensioenfondsen verwacht dat in 2018 te kunnen doen.

 

Auteur 
Bron 
  • ANP